12 Temmuz 2007

Sevdiklerimizle Paylaştığımız Keyifler!

Selammm! Geçtiğimiz hafta çok keyifli bir yoğunluk yaşadık. Çarşamba günü dayım, küçük yeğenim Atilla ve Aytülüm bizdelerdi. Atilla'yı en son iki yıl önce gördük. Onunla hasret giderdik, annişimin yaptığı nefis yemekler eşliğinde sımsıcacık sohbetler ettik, kırmızı şaraplarımızı yudumladık. Ve dayımlarla vedalaşma vakti geldi, işin o kısmı biraz hüzün vericiydi doğrusu! En kısa zamanda yeniden buluşyı diledik.
Bu arada annemin, yaptığı yemekler arasında resmi en iyi ve en net çıkan kabak ve kısırdı. Tarif için bkz. Akdeniz Kabaklı Tavuklu Graten


Cumartesi sabahı aylardır görmediğim, çok özlediğim, manevi ablam Sevinç aramasın mı? Ceylanımla gelmeye karar vermişler, ne güzel bir sürpriz oldu vallahi! Bazen aniden karar vermek gerekir, programlamaya kalktın mı hep ertelenir yapmak istediklerimiz!
Sevincim sabahtan geldi, o gün bize Meralim de eşlik etti, onu da uzun sayılabilecek bir zamandır görmemiş, özlemiştik. Daha sonra da Ceylanım geldi, keyifli bir Cumartesi, Pazar yaşadık. Ama resim çekilemedi! Ceylanıma yaptığım browniemin ömrü de resim çekmeye yetmedi, içime de sinmedi zaten!
Aldığım kitaplara gelelim mi?

Tibet'in Gençlik Pınarı, çarpılarak aldığım bir kitap, ilki yok bende ama zaten ikinci kitapta özetine yer verilmiş, sağlıklı yaşamak, enerjik olmak, bilinçli beslenmek isteyen herkese şiddetle öneririm. Süt ve süt ürünleri önerilmiyor, bir tek küçük çocukların, bebeklerin sindirim sistemi sütü sindirmeye yatkınmış. Çok sert yapıdaki peynirleri vücudumuz ancak üç-dört saatte sindirebiliyormuş. Ayrıştırarak yemek yemek daha sağlıklıymış bunu biliyorduk, ama ben pek ted erinlemesine araştırmamışt gerekçesi çok mantıklı, çabuk sindirilebilir meyve ve sebzeler kolay sindirilemez proteinlerle birlikte alındığında sindirilmek için dört-beş saat beklemek durumunda kalıyorlar. Çünkü proteinin sindirilmer süresi bu kadar uzun ve proteinin sindirilmesi sona ermeden sebze ve meyveler sindirilemiyorlar. Ve düşünün ki sebze-meyvelerin sindirilme süresi yalnızca 15-20 dk. Ama proteinin sindirilmesini beklemek durumunda kallyor çünkü mide sindirime proteinden başlıyor. Dört-beş saat kalan meyve ve sebzeler de çürüme başlıyor, yarar sona eriyor. Et ile birlikte patates te yemek yasak! Tahıl, protein, karbonhidrat gruplarını kendi aralarında ayırarak yemek mümkün. Üç-dört çeşit tahıl ürünün aynı öğünde yemeniz mümkün. İşimizi kolaylaştırmak için örnek menü de oluşturulmuş, çizelge de sunulmuş.

11. Yazıt'ın tanıtımını gazetede görmüş, alma kararı vermiştim. Doğru bir kararmış, annem elinden bırakamıyor bir türlü. Yarı tanrıların da rol aldığı son derece sürükleyici bir kitap.
Hararetle önerilir. Yazar'ın oluşturduğu Mısır serisinin yeni bir kitabı.

Göz attım, çok hoş bir kitap, yazıt o kadar güzel, o kadar şiirsel ki, duygular o kadar güzel aktarılmış ki! Bir Hitit destanı, Kadeş'e giden sevgilisini 3300 yıldır bekleyen Ninatta adında bir kadın.Ninatta ile Navanza'nın yarım kalan sevdası. O kadar içten bir anlatımı var ki, hararetle önerilecekler arasında!

Ahmet Ümit'in zekasına bayılmamak mümkün mü?

Öldürmeyeceksin.

İnsan denen bu tuhaf yaratığı, kötülükten uzak tutacak ne bir güç var ne de bir yasa.

Başkomiser Nevzat, Ali ve Zeynep, bizimle birlikteler yolculuk boyunca, ne güzel, Çetin Tekindor, Nejat İşler başroldeler yine demek ki aynı "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" dizisinde olduğu gibi! Bu kitapta Antakya ve Mardin'e yolculuk... Arap Aleviliği, Süryanilik...

Haçlı Seferleri sırasında Yahudilerin kaybolan inanç sembolünün ve hazinelerini ortaya çıkarmayı uman bir arkeolog... İngiltere'de bir kütüphanenin tozlu kütüphanesinde unutulmuş bir dünya haritası... Sonuç ne olabilir acaba?
Yeniden buluşana dek sevgiyle kalın! Limon Ye Etkinliği hepimize hayırlı olsun!







2 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım Burçak, ohhh ne güzel seni mutlu görmek :) Hep böyle ol..

11, Yazıt'ı severek okudum. Zaten Ahmet Ümit hayranı olduğumdan iki kitabınıda müthiş keyif alarak okumuştum.

Tibet'İn Gençlik Pınarını merak ettim doğrusu. İstanbul kitap listeme ekledim. :)

Sımmsıcağından kocaman sevgiler buradan teaaa oraya ...

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım benim, sen ne kadar sımsıcacık yüreği olan bir arkadaşsın böyle!
İnsan, arkadaşalrıyla ortak zevkleri, keyifleri paylaşınca daha da bir seviyor onu! Mutlu oluyor! Sana da mutlu günler, haftalar İstanbul'dan Kıbrıs'a! Öptüm seni canım :))