19 Şubat 2007

Kekevi'nin Kek Etkinliği İçin Kakaolu ve Çilekli Kek Yaptım


Arkadaşlar, merhaba, Kekevi’nin düzenlediği Kek Etkinliği dolayısıyla bu keki yaptım, nasıl olmuş ? Tarifi John’s Hopkins’in Yemek Kitabı Kütüphanesi dizisinin, Kalp Sağlığını Korumak için Yemek Tarifleri adlı kitabından.
Çikolatalı- Ahududulu Minik Kekler
Malzemeler:
1 ¼ bardak un (su bardağı kullandım)
3 yemek kaşığı tatlandırılmamış kakao
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tarçın
¼ çay kaşığı deniz tuzu
¼ bardak riviera zeytinyağı
½ bardak kahverengi şeker
1 büyük boy yumurta
1 çay kaşığı vanilya özütü (ben vanilya kullandım)
1/3 bardak yağsız süt (yarım yağlı süt kullandım)
½ bardak çekirdeksiz ahududu reçeli (çilek reçeli kullandım)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
1- Fırın ısısı 180 C’ ye getirilir, 12 adet 6 cm. çapında kek kalıbına kağıt kalıp yerleştirilir.
2- Orta boy bir kapta un, kakao, kabartma tozu, karbonat, tarçın ve tuz karıştırılır.
3- Geniş bir kapta yağ ve kahverengi şeker hafifleyip kabarana kadar elektrikli mikserle çırpılır. Yumurta ve vanilya eklenir, iyice karışana dek çırpmaya devam edilir. Düşük hızda sırayla un karışımı ve yağsız süt azar azar karıştırılır
(un karışımıyla başlayıp bitirmeye dikkat edilmesi önemle vurgulanıyor).
4- Hamurun ¼’ü kek kalıplarına kaşıkla koyulur. Her birinin içine küçük bir çukur açılır. Ahududu reçeli eşit şekilde tüm keklerin içine küçük bir kaşıkla
konur. 20 dk. ya da keklerin üzerine dokunulduğunda çukur olmayacak kadar
pişene dek fırınlanır. Kekler bir tel rafa alınıp tamamen soğumaları beklenir.
5- Servis etmeden önce keklerin üzerine pudra şekeri dökülür.
Afiyetle Yenir!
Bir porsiyonda 167 kalori, 5 gr. Toplam yağ, 1,8 g doymuş yağ, 23 mg. kolesterol, 1 g doğal lif, 29 g karbonhidrat, 2 g protein, 142 mg. Sodyum bulunuyormuş, ben deniz tuzu kullandım, bu oranı da azaltmış oldum!
Böylece sağlıklı ve hafif bir kekimiz olmuş oldu, annem lezzetini beğendi, ben de beğendim doğrusu, biraz sonra neccafe eşliğinde bir tanesini yiyeceğim! Öğrencilerime de ilk fırsatta yapacağım ama keki çocuklar için yaparken şeker miktarını arttırmalıyız, 1,5 su bardağı gibi! Eveeet, vedalaşma zamanı geldi, sevgiyle ve keyifle kalın diyorum ve de sabırsızlıkla etkinliğe katılan diğer tarifleri görmek istiyorum! Bu arada şimdiden 20. etkinliğin ne zaman, kim tarafından ve hangi konuyla düzenleneceğini de merak ettiğimi belirtmek istiyorum!
























3 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Burçakcığım,
keklerin çok güzel olmuş ellerine sağlık.Tbiki ruhumuzun derinliklerine indiğin o güzel şiirler de ...Yazıların ve şliirlerinle gönlümüze gönderdiğin kıvılcım için teşekkürler. sevgiler

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Kakao ve vişne kadar birbirine yakışan bir ikili daha yoktur herhalde.Birde çukulata ve portakalın ayrı bir yeri vardır kalbimde.Nefis olmalılar.Mutlaka deneyeceğim tarifini.Ellerine sağlık.

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Sevdacığım, ne güzel yazmışsın yine, ellerine sağlık, çok çok teşekkürler, beni çok duygulandırdın yine!
Sevgiyle kal benim derin ve güzel arkadaşım!
Oylumcuğum, sana da çok çok teşekükr ederim, evet keki bir kez de portakal kabuğundan yapılmış reçelle denemek isterim! Beğenmene çok çok sevindim!
Sevgiyle Kal!