Malzemeler
280 gr un
50 gr toz şeker
1 tutam tuz
225 gr tereyağı
60 ml su (gerekirse)
20 gr mısır nişastası
50 gr toz şeker + 45 gr toz şeker (üzerine serpmek için)
750 gr şeftali
1/2 adet limonun suyu
Yapılışı: Un, şeker, tuz, ve küp küp doğranmış terayağı hamur halini alıncaya dek mikserde karıştırıyoruz. Elde etmeye çalıştığımız hamurun epeyce yumuşak olması gerekiyor. Eğer çok katı olursa biraz yumuşaması için gerektiği miktarda su ekleyebilirsiniz. Hamuru streç filmle sarıp1 saat buzdolabında beklemeye alıyoruz. Buzdolabından çıkardığımız hamuru merdaneyle açıyoruz. Crostata hamuru tart hamurundan farklı olarak daha yumuşak bir hamur. Bu nedenle açarken kopmalar olması normal. Yaklaşık 5 mm kalınlığında açtığımız hamuru yağladığımız tart kalıbına kenarları sarkacak şekilde yerleştiriyoruz. Diğer taraftan mısır nişastası ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Bu karışımdan bir yemek kaşığı kadar alarak açtığımız hamurun üzerine serpiyoruz. Bunun amacı şeftalilerin suyunun hamura geçmesini engellemek. Geri kalan karışıma ince dilimlediğimiz şeftalileri ve 1/2 limonun suyunu ekleyip 10 dk bekletiyoruz. Şeftaliler üst üste gelecek şekilde orta kısmından başlayıp yanlardan kapatacak kadar boşluk bırakarak hamurun içine diziyoruz. Hamurun dışarda kalan kısmını meyvelerin üzerine gelecek şekilde kıvırarak kapatıyoruz.
Hamurun kenarına çırpılmış yumurta sürüp hem hamurun kenarına hem de meyvelerin üzerine bolca toz şeker serpiyoruz. 180 C'lik önceden ısıtılmış fırında 35-45 dk. hamurun kenarları kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Bu güzel tarifi aldığım yemek kitabını sizlerle paylaşacağım sevgili dostlarım. Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder