29 Haziran 2008

PASKALYA ÇÖREKLİ HAFTA SONU!

Merhaba Arkadaşlar! Bir aydır hiç yazı yazmıyorum. İçimden gelmiyor! Nedenini biliyorsunuz, değil mi? 15 Mayıs'ta "Kahve, Kitap ve Çikolata Keyfi" etkinliği yazımı yazıp yayımlamam gerekiyordu.
Ancak henüz hediyesi eline geçmemiş arkadaşlar vardı. Sonra okulların tatil olmasını bekledim. Şimdi yalnızca birinin hediyesi eline ulaşmadı hatırladığım kadarıyla ama bu durum beni çok üzdü. Daha önceki iki etkinlikte de herkes hediyesine kavuşmamış olsa da söz verdiğimiz gibi gününde yayımlıyorduk, yayımlıyordum. Şimdi elim kolum kalkmıyor sanki. Zaten uzunca bir süre etkinlik düzenlemem herhalde!
Bu hafta fırsat bulur bulmaz etkinlik yazısını yayımlayacağım!
Bu arada boş durmuyorum, hafta sonları kekler yapıyorum. Ekmek makinesinde yaptığım için yayımlamamayı tercih ediyorum. Belki görünümüne çarpılıp birini yayımlarım.

Dün akşam da Paskalya Çöreği yaptım. Dr. Oetker tariflerinden. Ama benim okuduğum tarifte mahlep yoktu, ben de unuttum doğrusu. Annem sorunca aklım başıma geldi.
Biraz daha şeker koymalıyım bence. Ama ekmek makinesinde hamurumu yoğurdum, şekillendirdim, fırına attım. Kıvamı yumuşacık. Tadı da çok iiyi, çok yakın bir lezzet oldu.
Evvelki yıl yaptığım hiç ne tadı ne kıvamı yönünden yakınından yamacından geçmiyordu.
Bu kez cesaret kazandım yaptım, kendimi başarılı buldum arkadaşlar.
Bir daha ki sefere biraz daha şeker ve mahlep ilavesiyle % 100'lük bir başarı elde edeceğiz!

Tarife geçelim mi?

Paskalya Çöreği

Malzemeler (Hamur için)

500 gr un ( 4.5, 5 su bardağı) un (benim ölçü bardağıma göre dört bardak)

1 poşet Dr. Oetker instant maya

125 gr yumuşak margarin

1/2 çay bardağı toz şeker (bir çay bardağının tamamı ya da tamamına yakın koymakta yarar var, şekeri biraz az gibi )

1 yumurta

200 ml ılık süt (bir su bardağı ya da iki çay bardağı)

Üzeri İçin:

1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Unu eleyip maya ile karıştırın. Üzerine margarin ,toz şeker, yumurta ve ılık sütü ekleyip yaklaşık 5-10 dk. yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dk.) bekletin. Süre sonunda hamuru 21 eşit parçaya bölün, her birini 15 cm boyunda uzatın. Bu hamurları üçerli olarak saç örgüsü biçiminde gevşek olarak örün. Fırın tepsisine aralıklı olarak sıralayın. Üzerini kapatıp 30 dk. bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, ısısı 180 C'ye getirilmiş fırında 20-30 dk. pişirin. Fırından çıkarınca üzerini kapatın. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.


Ustanın Sözü: Annem, hamura bir tatlı kaşığı mahlep koymanın yeterli olacağını söyledi.
Ben, ekmek makinesinin haznesine malzemeleri ekmek yapma sırasına göre koydum, hamurumu makinem yoğurdu. Ben de bir tane büyük saç örgüsü yaptım, hamurun kalanını yuvarlak olarak biçimlendirdim.
Hamurun üzerine süreceğim yumurta sarısının içerisine file fındık koydum, karıştırdım. Böylece fındıklar dökülmedi. Tarifte fındık ta yoktu.
Fırından çıktığında biçiminin pek saç örgüsüne benzemediğini gördüm. Pişirdim. Onların ömrü resme yetmedi. Tarafımızdan tadına bakılarak büyük bir afiyetle bitirildi.

Bir daha dünyaya gelirsem kendi kedim olarak gelmek istiyorum. Annemin arkadaşı Zerrin teyze hep böyle söylerdi. Hak veriyorum, ben de aynı biçimde düşünüyorum.

Hiç ev cadısının yemek bulma, çalışma, para getirme gibi dertleri var mı Allah aşkına?
Tek derdi keyif, ilgi görmek, şımartılma, uyuma! Yemeği mutfağa getiriliyor, hep birlikte yemek yeniyor. Cadı kızım, kendisini de mamasının başına götürmemi bekliyor! İyi değil mi?

Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın! İyi Pazarlar, iyi haftalar!



































Hiç yorum yok: