5 Mart 2019

Turunç Reçeli


Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz iyiyiz. Bahçede biraz sorunlar vardı, bugün akşamüstü giderildi. Bugün yine bahçemizdeki turunç ağacından toplayıp annemin yaptığı reçel tarifini vereceğim. Tarif sevgili Tijen'den. "Tak Koluna Sepeti" adlı kitabından.
Tarifi veriyorum.
Malzemeler
7-8 turunç
3 su bard. su
4 su bard. toz şeker
4-5 karanfil
Yapılışı: Önce turunçların kabuklarını rendeleyecek, dışındaki acı kısmı atacaksınız. Sonra portakal soyar gibi dilimler halinde soyup kabukları kıvırarak ipe dizeceksiniz. Büyükçe bir kaba koyduğunuz suya atın. Üzerine de bir ağırlık koyup sabah akşam suyunu değiştirerek 2-3 gün suda bekletin.
Bu sürenin sonunda bir tencerede bolca su kaynatın, içine turunç dizilerini atın, 4-5 dk. kaynatıp süzün. Tencereye üç su bard. su, toz şeker ve karanfili koyup kaynatın. İçine turunç dizilerini atıp orta ısıda 20-30 dk. pişirdikten sonra 1/2 limonun suyunu ekleyin ve karıştırdıktan sonra ateşten alın.
Turunçları şerbetin  içinden çıkarıp bir tabağa alın ve soğumaya bırakın. Ellenecek kıvama geldiğinde iplerini çıkarıp ince şeritler halinde kesin, kavanozlara doldurun, üzerlerine de tencerede kalan şurubu pay edin. Reçeliniz soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapayıp buzdolabında muhafaza edin.
Çok lezzetli bir reçel, afiyetle yiyin. Sevgili dostlarım yeniden görüşünceye dek dostça kalın.









Hiç yorum yok: