9 Temmuz 2010

KARPUZ KABUĞU REÇELİ


Merhaba dostlarım, nihayet iple çektiğim yaz tatiline çıkmış durumdayım. Bir haftadır dinlenme modundayım.
Bu arada anneme çok sevdiğim karpuz kabuğu reçeli yapması için ricada bulundum. Beni kırmadı ve dün büyük bir sabırla yaptı.
Karpuz kabuğu reçelinde de kireç kullanılırmış ama biz kullanmadık.
Tariften farklı olarak annem 5-6 tane karanfil koymuş.



Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi:


1 Büyük kalın kabuklu karpuz
1 Kg. toz şeker
1 Limon suyu
1 Paket vanilya
Kireç suyu

YAPILIŞI:

1 Karpuz kabuklarının dıs yesil kısmı ve içinde kalan kırmızıları bıçakla alınız.
2 Beyaz kısmını küçük parçalara ayırınız.
3 Kireç suyunda 1 saat bekletiniz.
4 Bol suda 8-10 kere yıkayınız.
5 Bir bardak su ile şekeri kaynatınız.
6 İyice süzülmüş karpuz kabuklarını ilâve ederek koyulaşana kadar kaynatınız.
7 Ateşten almadan 5 dakika evvel limon suyunu ve indirirken de vanilyayı ilâve ediniz.
8 Soğuduğu zaman kavanozlara boşaltınız.

Kireç suyu elde edilisi;
Büyük bir tencerede 1 kg. sönmemis kireci su ile iyice ezip bekletiniz. Kireç dibe çöküp su durulunca bu suyu döküp
yeniden su koyunuz ve bu islemi 3-4 kere tekrarlayınız. En son suyu alıp kireci atınız. Bu suyu kullanınız.

Eveeet, bu günlük bu kadar, yeniden görüşünceye dek dostça kalın!

1 yorum:

mehtap kuzucu dedi ki...

annenizin eline sağlık,sizede afiyet olsun,çok güzel görünüyor reçel..benim annemde kayısı,kabak,karpuz reçellerinde kireç suyu kullanırdı şimdi nereden bulup alacağımı bilmiyorum.sevgiler