10 Nisan 2025

Dağınık Zihinler

Çocuklarımızı sevgi dolu bir güven ortamında yetiştirmek için elimizden geleni yapan ebeveynler olarak halihazırda hissettiğimizden daha suçlu hissetmemizin hiç lüzumu yok. İhtiyacımız olan şey daha az suçluluk. Bir de ebeveynçocuk ilişkisindeki kalitenin çocuklarımızın gelişimi için nasıl kullanılabileceğine dair farkındalığımızın artması. Dağınık Zihinler bu tür bir farkındalığı cesaretlendirmek için yazıldı. Modern psikoterapi deyince dünyada akla gelen ilk isimlerden biri olan Gabor Maté, bu defa dikkat eksikliği bozukluğunu (DEB) odağına alıyor. Kendisi de dikkat eksikliği bozukluğu teşhisi konmuş biri olarak bu konuyu çevreleyen mitin doğrularını ve yanlışlarını ortaya koyuyor. Çocuk gelişiminde ilişki ve güven temelli bir yaklaşımın inceliklerini anlatarak sadece DEB’li çocuğu olan ebeveynlerin ve DEB’li yetişkinlerin değil, her ebeveynin faydalanacağı bir rehber sunuyor.

Vücudunuz Hayır Diyorsa

Hastalık, rahatsız edici bir durumdur. İnsanın sağlıklıyken çok da farkında olmadığı yaşamsal önemdeki fizyolojik ve psikolojik süreçlerine ciddi bir darbe vurur. Özellikle de kronik hastalığı olan biri, vücudunun sınırlarını bu hastalık yoluyla fark etmeye başlar. Eskilerin bilgeliğine dayanan sezgiler ve öğretiler, fiziksel rahatsızlıkları kişinin kişilik yapısıyla, psikolojik durumuyla, özellikle de stresle ilişkilendirir. Oysa modern tıp, söz konusu zihin ve beden olduğunda, kişinin hastalık başlamadan önceki duygusal şartlarını veya bunların hastalığın seyrini ve nihai durumunu nasıl etkilediğini gözden kaçırabilmektedir. Bu kitap stresin, özellikle de çocukluk yıllarımızdan gelen ve özbenliğimizin bir parçası zannedilebilecek kadar derin ve ustaca yerleştirilmiş şartlanmalar sonucunda bilinçsizce yarattığımız gizli streslerin sağlığımız üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Peki stres hastalığa nasıl dönüşür? Duygusal stresin bedelleri nelerdir? Duygularımızı bastırmak bize neler kaybettirir? İçimizdeki bastırma dinamikleri nasıl çalışır? İnsanların yaşamlarını şartlandırma biçimleri hastalıklarına nasıl katkı sağlar? Dr. Gabor Maté zihin ile bedenin aslında nasıl bir bütün oluşturduğunu, hastalarının yaşamöyküleri aracılığıyla ve herkesin anlayabileceği bilimsel veriler ışığında açıklıyor. Zihin ile bedenin etkileşimine, yaşam boyu hastalıkta ve sağlıkta duygularla fizyolojinin ayrılmaz bütünlüğüne dikkat çekerken, multipl skleroz, romatizma, kanser, Alzheimer vaka analizlerinden çarpıcı örnekler sunuyor. Sağlığını geri kazanmak ve korumak isteyen herkes için vazgeçilmez bir okuma.

9 Nisan 2025

Bir Özür

Merhaba Sevgili Dostlarım, nasılsınız? Biz iyiyiz. Annemin ağrıları var ama dayanılmaz değil. Annem de ağrım var deyip yatmıyor, dayanıklı. Ben de yardımcı olmaya çalışıyorum. Sevgili Dostlarım, sizlerle bayramda blogumda buluşamadım, çok üzgünüm. İnşallah Kurban Bayramı' nda blogumda kutlama yapabileceğim. Önceden mesaj tasarlamaya başlayacağım. Whatsapp mesajları için ayrı kolaj; insta ve facebook için ayrı kolaj hazırladım. Blog kolajına enerjim kalamadı.:( Bayramın 2. günü annemin Akçay' daki komşuları geldiler. Serpil abla ile Şeref abi yanlarında oğulları Alper Can ile geldiler. Alper Can, Budapeşte' de okudu, çalışma hayatına başladı. Şu an' da da Köln' de yaşıyor ve çalışıyor. Çok olgun, aklı başında, her şeyi dikkatle-merakla-ilgiyle gözlemleyen sıcacık, çok mütevazi bir genç adam. Bana, kitaplıkta duran "Seninle Başlamadı" (aile dizimiyle ilgili) kitabını sordu. Kitapla ilgili olarak konuşmaya başladık, bana Dr. Gabor Mate' den söz etti. Biliyorsunuzdur diye de ekledi.Araştırdık, gerçekten de bende kitabı varmış (dağınık zihinler). Ona da bir daha ki paylaşımımda yer veririm. Ona, ilgilendiği kitabı hediye ettim, içimden geldi. Sonra yeniden kendime alacağımı biliyordum. Alper Can ve annesi büyük bir jest yapıp bana "Normal Efsanesi" kitabını hediye ettiler. Ben, karşılık beklemiyordum, mahçup oldum. Ama Alper Can ile aramızda güzel bir kitap dostluğu başladı. Alper Can, Köln' e döndü. Annesiyle de Alper Can ile de konuştum. Çok teşekkür ettim. Veee, kitaba göz atar atmaz çok beğendim. Hemen sonra yine Dr. Gabor Mate' nin "Vücudunuz Hayır Diyorsa" kitabının özetini okuyup ısmarladım. Kitabım geldi. Eveeet, şimdilik benden bu kadar, yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın dostlarım.

Normal Efsanesi

Sağlık söz konusu olduğunda “normal” dediğimiz şey nedir? Ya da normalleştirmek? Önceden anormal olan bir şey radarımıza yakalanmasın diye türettiğimiz bir şey midir normalleştirmek? Bu durumda normal, “burada görülecek bir şey yok, tüm sistemler sağlıklı bir şekilde çalışıyor, daha fazla araştırmaya gerek yok” anlamına geliyor. Oysa modern psikoterapi deyince tüm dünyada akla gelen ilk isimlerden biri olan Dr. Gabor Maté için durum hiç de böyle değil. Maté hâkim “normal” algısının yanlış olduğunu, bu algının travma ve stresi, modern hayatın bedenlerimiz üzerindeki etkisini tamamen göz ardı ettiğini söylüyor. Tüm uzmanlığına ve teknolojik gelişmelere rağmen Batı tıbbı insanı bütünlüklü bir şekilde ele almada sık sık başarısızlığa uğruyor; bugünün kültürünün, bedeni nasıl strese soktuğunu görmezden geliyor, duygusal dengeyi hakir görüp bütün sorumluluğu bağışıklık sistemine yüklüyor. Gabor Maté, oğlu Daniel Maté ile yazdığı bu kitapta; karşılanmayan gelişimsel ihtiyaçların, stresin ve travmanın fizyolojik etkilerinin izini sürüyor, bizi hasta eden şeylerle ilgili efsaneleri çürütüyor, bireylerin marazları ile toplumun gittikçe azalan refahı arasındaki noktaları birleştiriyor, böylece ortaya sağlık ve iyileşme üzerine şefkatli bir rehber çıkıyor.