17 Şubat 2021

Turunç Reçeli



Merhabalar sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz de iyiyiz. Bugün, bahçemizdeki   ağaçtan topladığımız turunçların reçelinin tarifini vereceğim. Yalnız o kadar güzel oldu ki tadan herkes bayıldı.  Annem iki yıl önce de turunç reçeli yapmıştı, tadı güzeldi ama çok suluydu. Geçen  yıl ağaç fazla meyve vermedi. Bu sene çok bereketli oldu. Öyle ki annem turunçları iki arkadaşıyla paylaştı. Neyse artık ben reçelin tarifine geçeyim. 


Malzemeler

25 tane turunç 

2 litre su

1 bardak turunç suyu

1 kg toz şeker

5-6 adet karanfil

Yapılışı: Turunçlar yıkanır, rendenin ince kısmıyla kabuklar çok hafif rendelenir (acısı gitsin diye). Sonra turunçlar portakal gibi soyulur. Her bir kabuğun içindeki beyazlığın fazlası alınır. Kabuklar tek tek sıkı bir rulo haline getirilerek kolye gibi iplere dizilir. Yayvan bir tencerede 20 dk. kadar haşlanır. Oradan hemen soğuk su dolu kaba aktarılır. 3 gün boyunca sabah-öğle-akşam suyu değiştirilir. Artık sarı su çok açık bir renk alır. 4. gün şekerle su kaynatılır. Kaynayan şerbetin içine turunçlar atılır. 1 bardak turunç suyu ve karanfiller eklenir. Reçel iki saat kısık ateşte pişirilir. Turunçlar şeffaflaşınca 1/2 limon sıkılıp eklenir. 15 dk. sonra ocak kapatılır. Hafif ılınınca ipler kesilerek çıkartılır ve kavanozlara doldurulur.                                                                                                                                                        Afiyetle yenir. 

Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın dostlarım!





 

Hiç yorum yok: