3 Şubat 2021

Elmalı Crostata


Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz de çok iyiyiz.  Tatilin ikinci haftasının ortasındayız. Önümüzdeki hafta da seminerlerimiz var. Sonra da 1 Mart'a kadar uzaktan eğitim olacak. İşte böyle. Geçtiğimiz hafta sonu elmalı crostata denedim.  Güzel oldu. Yaz sonu bir de erikli yapmalı. 

Malzemeler

280 gr un

50 gr toz şeker

1 tutam tuz

225 gr tereyağı

60 ml su (gerekirse)

20 gr mısır nişastası

50 gr toz şeker + 45 gr toz şeker (üzerine serpmek için)

2 adet elma 

1/2 adet limonun suyu

Yapılışı: Un, şeker, tuz, ve küp küp doğranmış terayağı hamur halini alıncaya dek mikserde karıştırıyoruz. Elde etmeye çalıştığımız hamurun epeyce yumuşak olması gerekiyor. Eğer çok katı olursa biraz yumuşaması için gerektiği miktarda su ekleyebilirsiniz. Hamuru streç filmle sarıp1 saat buzdolabında beklemeye alıyoruz. Buzdolabından çıkardığımız hamuru merdaneyle açıyoruz. Crostata hamuru tart hamurundan farklı olarak daha yumuşak bir hamur. Bu nedenle açarken kopmalar olması normal.                                                                                                              Yaklaşık 5 mm kalınlığında açtığımız hamuru yağladığımız tart kalıbına kenarları sarkacak şekilde yerleştiriyoruz.                                                                                                                                Diğer taraftan mısır nişastası ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Bu karışımdan bir yemek kaşığı kadar alarak açtığımız hamurun üzerine serpiyoruz. Bunun amacı elmaların suyunun hamura geçmesini engellemek. Geri kalan karışıma ince dilimlediğimiz elmaları ve 1/2 limonun suyunu ekleyip 10 dk bekletiyoruz. Elmalar  üst üste gelecek şekilde orta kısmından başlayıp yanlardan kapatacak kadar boşluk bırakarak hamurun içine diziyoruz. Hamurun dışarda kalan kısmını meyvelerin üzerine gelecek şekilde kıvırarak kapatıyoruz. 

Hamurun kenarına çırpılmış yumurta sürüp hem hamurun kenarına hem de meyvelerin üzerine bolca toz şeker serpiyoruz. 180 C'lik önceden ısıtılmış fırında 35-45 dk. hamurun kenarları kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 

Sevgili dostlarım şimdilik benden bu kadar, yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok: