6 Ocak 2013
Annemin Muammarası
Selam dostlarım, bir soğuk hava dalgası daha kar getiriyor! Edirne'de henüz başlamadı, görelim bakalım yağacak mı?
Şimdi muammaranın tarifine geçiyorum!
Malzemeler:
1 su bard. ince çekilmiş ceviz içi
1 su bard. ufalanmış bayat ekmek içi
1 çorba kaşığı salça
1/2 çay kaşığı kimyon
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı pul biber
tuz
Yapılışı:
* Çekilmiş ceviz içini biraz havanda döverek ezin. Sarımsakları soyup ezin. Bayat ekmek içini hafifçe ıslatıp sıkın.
*Salça, ceviz içi, ekmek içi, sarımsak, zeytinyağı, ve limon suyunu bir kaba alın. Tuz, pul biber ve kimyonu ekleyip çatalla ezerek karıştırın.
Meze tabağına alıp üzerini çatalla ezerek şekillendirin. Kanepe olarak ta çok lezzetli!
Afiyet olsun, iyi haftalar!
4 Ocak 2013
Kestaneli Pilav
Merhaba dostlarım! Evet, bugün ablamın kestaneli pilavının tarifini vereceğim, hemen malzemelere geçiyorum!
Tadı mı nefisss ötesiydi!
Malzemeler:
3 su bard. pirinç
1/2 kg havuç
1/2 kg kuru soğan
1/2 kg kestane
3 tavuk butu
1/2 paket Becel
1 paket dolma fıstığı
1 paket kuş üzümü
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı yeni bahar
1/2 tatlı kaşığı kara biber
1/2 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı: Soğan ve fıstıklar kavrulur. Kürdandan biraz kalın kesilen havuçlar eklenir. Piştikten sonra üzüm ve baharatlar eklenir. Ocak söndürülür. Başka bir tencerenin dibine (fırında kızarmış, soyulmuş) kestaneler bombeli kısmı altta kalacak biçimde yerleştirilir. Üzerine haşlanmış, didilmiş tavuk onun üzerine havuçlu karışım eklenir. Pirinç ayrı bir kapta biraz diri olarak pişirilir. Sonra havuçlu karışımın üzerine konur, biraz daha pişirilir. Ve tencerenin genişliğine uygun servis tabağına ters çevrilerek konur!
Not: Pilavı pişirirken (pirinci ıslatmışsak) 4,5 bardak su kullanılır. İki bardak suyla pilav pişirilir. Ayrıca havuçlu, kestaneli, tavuklu karışımla pişirirken de 2,5 bardak su kullanılır.
Afiyetle yenir!
Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın! Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle!
2 Ocak 2013
Annemin Aşuresi
Merhaba dostlarım, nasılsınız? Umarım iyisinizdir!
Annem, ilk aşureyi 15 Kasım'da yaptı ama ben resmini çekmeyi unuttum bu yüzden de yayımlayamadım!
Şimdi malzemelere geçebilirim.
Malzemeler:
2 su bardağı nohut,
2 su bardağı kuru fasulye,
3 su bardağı buğday,
1 su bardağı pirinç,
1 kg toz şeker,
3 çorba kaşığı gül suyu,
25 adet kuru kayısı,
10 adet kuru incir,
½ su bardağı kuru üzüm,
1 ayva,
1 portakalın kabuğu,
Üzerini Süslemek İçin:
2 nar,
1 su bardağı ceviz veya fındık,
1 su bardağı badem
1 çorba kaşığı bal (Annemle "Mucize Lezzetler" programında izledik, Refika, aşure yaparken bal kullandı. Bal, 41 çeşit eklemek anlamına gelirmiş. Arılar çiçekten çiçeğe konuyor malum)
Yapılışı:
1- Akşamleyin ayrı ayrı tencerelerde nohut, fasulye ve buğday ıslatılır.
2-Sabah, nohutun, fasulyenin ve buğdayın ıslatma suları dökülür, yeterince su konularak ayrı ayrı haşlanır.
3-Yaklaşık bir buçuk saat sonra nohut, fasulye ve buğday suları ile birlikte aşure tenceresine konur,
kaynamaya bırakılır. Üçü birden kaynamaya başlayınca suyuna bakılır, gerekirse bir bardak kadar sıcak su konulur. Pirinç ilave edilir.
4-Kuru üzüm konur. Sayılı olarak, kesmeden incir ve kayısı konur, arada sırada karıştırılır, kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 20 dk. sonra tane ile konulan kayısı ve incirler delikli kepçe ile çıkartılır. Bir tabağa alınır.
5- Küçük küp biçiminde doğranmış portakal kabuğu ve kabuğu soyulmuş, küçük küp doğranmış ayva aşure tenceresine eklenir. 20-25 dk. daha kaynamaya bırakılır.
Dibinin tutmaması için arada karıştırma işlemini unutulmaması gerekir.
Not: Nohutlar iyice yumuşayınca aşurenin pişmiş olduğunu anlayabiliriz.
6- Suyu, gözle görülür biçimde helmelenmiş ise toz şeker ve gül suyu ilave edilir. İyice karıştırılır, 5 dk. sonra altı kapatılır ve aşure kaselere bölüştürülür.
7- Kaselere boşaltılan aşuremiz ılındıktan sonra üzeri ceviz, badem, nar, ince ince kıydığımız incir ve kayısı ile süslenir.
Not: Bütün olarak aşurenin içine konulan, çıkarılan kayısı ve incirler aşurenin renginin kararmasını önler.
Afiyet Olsun!
Sevgiyle kalın!
Yeniyıl Lezzetlerimizden Seçmeler
31 Aralık 2012
Mutluluk Sözleri

"Mutluluk Öyle Bir Parfümdür ki, Onu Başkalarına Sürdüğümüz Zaman, Sizin de Üstünüze Bir Kaç Damlası Düşer."
"Mutluluk, Sabaha Karşı Göklerde Doğan Bir Yıldızın Ömrü Kadardır."
"Kapıyı
anahtarla açmayı tercih etmiyorum, hoşgeldin diyenim var çünkü..."
"Mutluluk bir insanın elinde olmadığı halde bir başkasına
verebileceği tek şeydir."
"Mutluluk daima yakınımızdadır, yakalamak için çoğu zaman elimizi uzatmak yeter."
"Mutluluk daima yakınımızdadır, yakalamak için çoğu zaman elimizi uzatmak yeter."
"Başarı bir seyahattir, hedef değil. Mutluluk, gidilen
yolun üzerindedir, yolun sonunda değil. Yolun sonunda olsa, ona varıldığında yol
bitmiş ve vakit de geçmiş olurdu. Mutlu olmanın zamanı ise bugündür, yarın
değil."
30 Aralık 2012
29 Aralık 2012
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)