1 Ocak 2007

Bayram ve Yeniyıl Menüleri-Özlenen Lezzetler



Selammm, nihayet yeniden buluşabildik, yılbaşınız ve bayramınız nasıl geçti arkadaşlar?
Keyfiniz nasıl, umarım her şey yolundadır.

Geçen Perşembe günü okulda yeni yıl kutlaması yapılacaktı, Çarşamba akşamı öğrenciler için evde renkli kurabiyeler yaptım, tarifini bu ay ki Sofra dergisi’nde sevgili komşumuz miss çilek vermiş, çok güzel bir tarif!
Öğrencilerimin yarısı tabağındaki kurabiyelerin hepsini yedi, bir kısmı 1-2 tanesini yedi, bir kısmı ise hiç dokunmadı. Çocuklarımla öpüştük bayramlaştık, yeni yılımızı kutladık. İşin manevi doyum kısmı çok güzel!
Ama, kurabiye resimleri bozuk çıktı, yükleyiebilrsem yeniden yayımlayacağım, söz!
Kurabiyeyi süslemek için glazür tarifini de miss çilekten aldım.
Biz yılbaşında ve bayramda neler yaptık?
Anniş, yıllardır yapmadığı, çok çok özlediğim iç pilavlı tavuk yaptı, gerçi ben hindili pilav istiyordum ama fazla kalabalık olmadığımız için tavuğa ikna edildim aksi takdirde bu isteğim hiçbir şekilde yerine getirilmeyebilirdi. Elbet kalabalık zamanlarımız da olacaktır. Tatlı olarak yine anniş kabak tatlısı yaptı, parmaklarımı ısıracak boyuta geldim! İkramlık olarak ta mozaik pastayı küçük yuvarlaklar haline getirdik. En çok ben yedim, sizin yerinize de tükettim vallahi!
Bayramın son günü ise tarifini blog komşum Lezize’den daha önceki zamanlarda alıp ta ancak değerlendirebildiğim tiramisu kekini yaptım, tarifini arkadaşımdan alacaksınız! Anniş te kremasını hazırladı, ortak bir çalışma sergiledik! Hamiş neymiş, Burçiş, tiramisu keki yapımına da el atmışşş!
Şimdiii, gelelim mi tariflerimize?
İç Pilavlı Tavuğun Hazırlanışı:
İçi temizlenmiş, yıkanmış bütün bir tavuk öncelikle haşlanır.
İç pilav tarifimiz, Sofra dergisinin verdiği Boyut Yayınları’nın Dünya Mutfağı Sağlıklı Tarifler klasöründen, Pilavlar, makarnalar, erişteler adlı kitapçıktan.

İç Pilav

Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç,

200 gr kuzu ya da tavuk ciğeri,

2 adet doğranmış kuru soğan,

6 çorba kaşığı tereyağı ( margarin de kullanılabilir ama biz sıvıyağ tercih ettik),

4 bardak tavuk suyu,

2 çorba kaşığı çam fıstığı,

2 çorba kaşığı kuş üzümü,

2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz ya da dereotu,

1 tatlı kaşığı tarçın,

1 tatlı kaşığı karabiber,

Tuz,

Yapılışı:

1- Ayıkladığınız pirinci ılık su ile yıkayın, 20 dk. ılık suda bekleterek süzün.

2- Tereyağını eriterek çam fıstıklarını çok hafif sararıncaya dek kavurun. Doğranmış soğanları pembeleştirin. Minik kuşbaşı doğradığınız ciğerleri ilave ederek suyunu çekene dek kavurun. Kuş üzümleri yıkayarak ekleyin. Tavuk suyunu ekleyerek tuzunu atıp kaynatın.

3- Pirinçleri karışıma ekleyip tencerenin ağzını kapatın. 3 dk. ara ile iki kez karıştırarak altını kısın. 15 dk. demlendirip baharatları ve maydanoz ya da dereotunu ekleyin.

Pilavın altını kapattıktan 10 dk. sonra karıştırın.

Tavuğu büyükçe bir servis tabağına alın, pilavı tavuğun içine alabilecek kadar doldurun, tavuğunuzu dikin. Pilavın kalanını servis tabağına yerleştirin.
Tavuğu 200 C ısıdaki fırında 50-60 dk. pişirin.

Afiyetle yiyin!

Anniş, tavuk yanmasın diye üzerini alüminyum folyo ile kapattı bu yüzden üzeri kızarmadı. Dün, üzerini kızarttı, öyle yedik, ne yazık ki resmini çekemedim. Annem pişirir pişirmez resmini çekmiştim, beğenmedim, yayımlamadım. Pilavın resmi de güzel olmadı, içime sinmedi!



Kabak Tatlısı

Malzemeler:

Temizlenmiş, yıkanmış 2 kg bal kabağı,

200 Cc’lik su bardağı ile 4 bardak toz şeker

Yapılışı:

1- Kabaklar, akşamleyin, geniş bir tencereye tek sıra halinde dizilir, üzerine 1 bardak toz şeker serpiştirilir, ikinci kat kabaklar yerleştirilir, bir bardak şeker konur. Kabaklar bitene dek aynı işlem sürdürülür.

2- Kabaklar 1 gece bu şekilde bekletilir, sabah suyunu bırakmış olduğunu görünce kısık ateşte hiç su ilave edilmeden 45 dk. kadar pişirilir.

3- Pişen kabaklar servis tabağına alınır, ılınınca üzeri ceviz ya da fındık ile süslenir. Ya da arzunuza göre servis yaparken kaymak ile süslenebilir.
Afiyet Olsun!

Mozaik ikramlığa gelelim mi, yıllardır bu şekilde yapmadık, anniş, biz küçükken bayramlarda çikolata niyetine ikramlık olarak sunardı konuklara, onlar tarafından da bizler tarafından da büyük bir beğeniyle yenirdi. Aytülüm, kısa bir süre önce anneme tarifini sorup yapmış, beğenilmiş, Güldalım geldiği zaman ikram ettiğimizde ne dese beğenirsiniz, “içerde böyle bir şey olduğunu hissettim”. Ben yapmaya niyetlendim, annem bu seferlik hatırlama amaçlı kendisi yapmayı tercih etti!



Mozaik Pasta

Malzemeler:

250 gr margarin,

2 paket petit beurre bisküvi,

1 paket kakao,

1 yumurta,

Hindistan cevizi,

Fındık.

Yapılışı:

1- Margarin eritilmek üzere küçük bir tencereye konur, yumurta ve kakao eklenir, karıştırılır, altı kapatılır.

2- Bisküviler iyice parçalanır, kakao karışımı ile karıştırılır, strech filme ya da alüminyum folyoya sarılarak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.

3- Dinlendirilen karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, yuvarlak hale getirilir, Hindistan cevizine bulanır, ortasına fındık yerleştirilerek servis tabağına yerleştirilir. Buzdolabına konur.

Not: Dinlendikçe daha güzel, daha yoğun bir tada sahip oluyor, bundan sonra bunu ben sık sık yapacağım, bundan eminim.

Gönül rahatlığı ile konuklara servis edilir.



Tiramisuya gelince, kek tarifi ve kekin ıslatılması için gereken malzemeler için Lezize’ye bakmayı unutmayın.
Tiramisu kremasının tarifini ister bizden isterseniz yine Lezize’den alın.
http://lezize.blogspot.com/2006/03/tiramisu.html

Annemin Tiramisu Krema Tarifi

Malzemeler:

1 su bardağı süt,

2 çorba kaşığı un,

1 kahve fincanı toz şeker,

1 yumurta,

200 gr labne peyniri.

Yapılışı:

Küçük bir tencereye süt konur, labne peyniri dışındaki malzemeler eklenir, kısık ateşte pişirilir. Daha sonra labne peyniri eklenerek iyice karıştırılır. Krema ılınmaya bırakılır, ılındıktan sonra ikiye bölünen kekin arasına ve üstüne kek ıslatıldıktan sonra konur. En üste servis etmeden önce kakao serpilir.

Afiyetle Yenir!



Maaşımı aldığım gün Carrefour’a gittik annişle, yeni yıl alışverişimizi yaptık, kendime Üstün Dökmen’in Küçük Şeyler 2 kitabını aldım.
Küçük Şeyler kitabını bulamadığım için çok üzüldüm, nerede baktıysam bulamadım. Ben onu yengeme geldiği zaman armağan etmiştim, kendime bulup alırım diye, arayınca bulamıyorsun işte… Aytülümden rica ettim, aldı, sağolsun!
Aytülüm de bize kitap hediye etti, çok mutlu oldum, Robin Sharma’nın kitabı almayı istediğim kitaplardan birisiydi zaten, diğerinin konusu da çok güzel, belli!







Arkadaşlar, bugünlük benden bu kadar, en kısa zamanda yeniden görüşmek dileğiyle hoşçakalın! Bugün,Hilmi Yavuz'un Kanto adlı şiiriyle vedalaşıyoruz sizlerle!
Sağlıkla, keyifle, dostça kalın!

KANTO

Denizdir en güzeli martıların
Martıların birqazında ak köpük
Martıların martıların en güzeli
Aşktır

Nerde bir deniz buldumsa soyundum
Sonsuz kumsallar aldı yöremi
Kumsalların kumsalların en güzeli
Aşktır

Sen bir çocuksun annesi ezik beyaz
Sen bir çocuğu anlamak için birebir
Annelerin annelerin en güzeli
Aşktır

Hilmi Yavuz

4 yorum:

Adsız dedi ki...

deneme

Adsız dedi ki...

Merhabalar Burçak hanım,ben Ebru,siteme yapmış olduğunuz güzel yorumunuz için teşekkürler,sizin sitenize ilk defa girdim,bir çok yemek sitesi gezmeme rağmen:)) sizinkide çok güzelmiş,bende sitemi kuralı çok uzun zaman olmadı,yeni sayılır,elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz işte.
Bayramınız mübarek ,yeni yılınız hayırlı olsun,sevgilerle...

www.denizesintisi.com

sevdamavisi dedi ki...

Burçakcığım,
çok güzel bir bayram geçirmişsin ne güzel. Pastan da çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Yalnız canım çok iç pilavlı tavuk istedi. Neyse ki benim de bayramım iyi geçti, eşim geldi kızımı da alıp gezip durduk. Burada kendimize ait bir evimiz olmadığı için her gün gezdik o nedenle de yorucu oldu. ama güzeldi.
sevgiler

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım, senin adına çok çok sevindim, sana çifte bayram olmuş, ne güzel!
Sana yaşam boyu mutluluklar dilerim, her şey gönlünce olsun, kızını da çok öp yanaklarından!

Sevgili Ebru Hanım, güzel düşünceleriniz için çok çok teşekkürler, size mutlu yıllar dilerim!