28 Eylül 2006

DETOKS, NAZIM HİKMET VE BULGURLU MERCİMEKLİ SALATA


Sevgili Arkadaşlar Merhaba
Nihayet yeniden buluştuk!
Dün akşam beni çok sevindiren, mutlu eden bir olay oldu, Stockholm’den Sibelimin sitesinin müdavimi olan tatlı bir arkadaş benim blogumu da orada görmüş, yazılarımı, şiirlerimi okumuş, beğenmiş, buna çok sevindim! Ben şiirlere yer vermekten vazgeçmiştim. Ama böylesine olumlu bir yazı beni yeniden şiirlere yer vermeyi sürdürme kararı almamı sağladı.
Mutlu oldum!
Bugün ise beni şoke eden bir haber aldım! Sevgili arkadaşım Sibelim bana uyarı iletisi göndermiş, sitemden hırsızlık yapıldığını fark etmiş, bana haber vermiş, bunu engellemenin yolunu da Tijen ablası bulmuş. Sibelim bana da öğretecek! Hem de arkadaşlar, inanabiliyor musunuz, yazıdan alıntı yapılmamış aynen kitap tanıtımım ile, resmim ile birlikte kullanılmış, biz emek harcayalım, kafamızı yoralım birileri asalaklık etsinler! Hayır alıntı yapılması bile terbiyesizlik iken olduğu gibi alıp yayınlamak daha da büyük bir terbiyesizlik!
Bu hırsızlığı, terbiyesizliği yapan site gurme.net sitesi! http// gurme.net p=536 yı tıkladığınız zaman benim çalınmış yazım ile karşılaşıyorsunuz!

En son bir hafta önce buluşmuşuz, bu arada ben boş durdum mu, elbette hayır, Büyükşehir çalıştı :)(Annem ile biz sıkı çalıştığımız zaman birbirimize takılırız, Büyükşehir çok çalıştı diye).
Hafta sonu Tarçın’ın Mutfağı’ndan tarifini aldığım, çok beğendiğim Pamuk Poğaça’yı 2. kez yaptım, sıvıyağını bir parmak azalttım, müthiş bir tarif, başka bir poğaça tarifi almaya gerek yok! Nasıl puf nasıl pamuk gibi yumuşacık oluyor anlatamam!
Bir de Sibelimin Erikli Pay tarifine çarpıldım, tarifini aldım, yaptım, unu biraz fazla kaçırdım, tart kıvamında oldu ama yine çok lezzetliydi! Eriği ağzınıza attığınız ilk anda sanki erik marmeladı yiyormuş hissine kapılıyorsunuz!
Erikli Tart tarifini de en kısa zamanda yapacağım, Sibelcim’in tarifleri benim yapmayı düşündüğüm Avusturya’nın ünlü Linzer Turta’sını yapmamı erteletti.
Annem, ablam, komşumuz Servet ve tabii ki de ben Erikli Pay’ı çok beğendik.
Şunu da belirtmem lazım, annem ve ablamlar çok sıkı eleştirmenlerdir, bizim aileye bir şey beğendirmek çok kolay değildir, Güldalım Pazar akşamı uğradı, Erikli Pay’ı yedi, çok beğendi ama Tarın’ın tarifi Pamuk Poğaça’ya çarpıldı,
Sabah çocuklarla birlikte ısıtarak yemesi için verdik, seve seve götürdü!
Tüm hamur işlerine mutlaka bir bardak kepek ya da tam buğday unu kullanıyorum, daha fazlası yaptığınız yiyeceği sertleştiriyor, kurumasına neden oluyor! Sağlıklı beslendiğimizi düşünüyorum, içim rahatlıyor, hatta anaokulunda da yapılan hamur işlerine kepek unu kullanılmasını önerdim, olumlu tepki aldım bakalım sonuç ne olacak?
Pazartesi gününden beri detoks uyguluyorum ama bu defa kendimi çok az çeşitten mahrum ettim! Kahveyi, çayı kesmedim, korkunç baş ağrısı yapıyor çünkü, yalnızca tüketimlerine sınır getirdim!
Sabahları Sibelimin verdiği tarifle müsli yaptım, hatırladığım kadarıyla hazırladım, yulaf ve kuru meyveyi ılık süt ile ıslattım 2-3 dakika beklettikten sonra yaş meyveyi ekleyip afiyetle yedim, fındık ya da ceviz, badem, fıstık ta kullanılabilir!
Öğlenleri bir defalık yumurta haşladım, ekmek yedim, kahvaltı ettim, 2 gündür de salata yiyorum! Akşam da salata ve ekmek yiyorum!
Sibelimin enfes Rokalı Tabulesi’ni yaptım, afiyetle yedim, bu tarif ikidir (her iki detoks kürümde de bu salatayı yaptım) benim ideal detoks yemeğim oldu zaten!
Ayrıca dün akşam mercimek haşladım, maydanoz, limon ve biraz tuz ekledim, taze kırmızı biber de koyunca görünümü çok güzel oldu!
Yağ kesinlikle tüketmiyorum, yağ gereksinimimi günde iki kez birer tatlı kaşığı keten tohumu alarak karşılıyorum!
Şu anda da ekmeğim makinede misler gibi kokarak pişiyor, onun içinde de keten tohumu var! Neyse ki kısa bir süre sonra size söz verdiğim gibi yaptıklarımın fotoğraflarına yer verebileceğim!
Evet, şimdi detoksu bir yana bırakıp annem ile geliştirdiğimiz Bulgurlu Mercimek Salatası tarifimizi sizlerle paylaşmak istiyorum (ben yağsızını tüketiyorum, bu akşam da yapacağım, buna rağmen lezzetli oluyor).

Bulgurlu Mercimek Salatası

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek,

½ su bardağı bulgur,

2 orta boy kuru soğan,

1 demet maydanoz,

1 orta boy domates,

1 orta boy kırmızı biber,

1 limonun suyu ya da ½ kahve fincanı nar ekşisi,

1 çorba kaşığı sıvıyağ,

Tuz, karabiber.

Yapılışı:

:) Yeşil mercimek haşlanır, soğumaya bırakılır.

:) Çiğ köftelik bulgur sıcak su ile ıslatılır.

:) Mercimek ve bulgur ılınınca ikisi de karıştırma kabına alınır.

:) Maydanoz ince ince kıyılır.

:) Kuru soğan, kırmızı biber ince ince doğranır.

:) Domatesler de çok küçük olmayacak biçimde doğranır (çoban salatasına konulacak büyüklükte).

:) Diğer bütün malzemeler katılır, hepsi iyice karıştırılır. Servis yapılır!

Afiyet Olsun!

Arkadaşlar, vedalaşma vaktimiz geldi, sizlerle ölümsüz, büyük şairimiz Nazım Hikmet’in Mavi Gözlü Dev adlı şiiri ile vedalaşalım! Sevgiyle Kalın, her şey gönlünüzce olsun! Ben bir kez daha sizlere Hayırlı Ramazanlar diliyorum!

Not: Bir daha ki yazımda beğenerek okuduğum kitaplara değineceğim yine!


Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri - Nazım Hikmet

O mavi gözlü bir devdi.
Minnacık bir kadın sevdi.
Kadının hayali minnacık bir evdi,
bahçesinde ebruliii
hanımeli
açan bir ev.
Bir dev gibi seviyordu dev.
Ve elleri öyle büyük işler için
hazırlanmıştı ki devin,
yapamazdı yapısını,
çalamazdı kapısını
bahçesinde ebruliiii
hanımeli
açan evin.

O mavi gözlü bir devdi.
Minnacık bir kadın sevdi.
Mini minnacıktı kadın.
Rahata acıktı kadın
yoruldu devin büyük yolunda.
Ve elveda! deyip mavi gözlü deve,
girdi zengin bir cücenin kolunda
bahçesinde ebruliiii
hanımeli
açan eve.

Şimdi anlıyor ki mavi gözlü dev,
dev gibi sevgilere mezar bile olamaz:
bahçesinde ebruliii
hanımeli
açan ev..

Hiç yorum yok: