3 Temmuz 2006

Mutluluk Neden Mutfakta Gizlidir-Mısır Ekmeği Nasıl Yapılır


Merhaba, KPSS telaşı bitti, sonuç ne olacak bilmiyorum ama ben pek ümitli değilim doğrusu! Nasılsa 20 Ağustos gibi sonuçlar açıklanır ben de duruma göre sistemli bir biçimde ders çalışmaya başlarım artık.
Biz şimdi gelelim bu bloga niye "Mutluluk Mutfakta Gizlidir" adını verdiğime!
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da (Yaşasın Hayat) Dr. Yasemin Bradley'de (Gelecek Yiyeceklerde) yazdıkları kitaplarda sağlığımızın, kendimizi nasıl hissettiğimizin, ruh halimizin yediğimiz yiyeceklere bağlı olduğunu belirtiyorlar.
Örneğin kendimizi iyi hissetmiyoruz, keyfimizin yerine gelmesi için çikolata, cips, çikolatalı dondurma, pasta gibi gıdalar tüketiyoruz, mutlu oluyoruz ama kan şekerimiz hızla yükseliyor ardından aynı hızda düşüyor ve biz yine aynı yiyeceklere yöneliyoruz, kısır döngü bir durum oluşuyor anlayacağınız. Sonuçta kiloları davet ediyoruz.
Kendimizi keyifli hissetmediğimizde, regl durumlarında genellikle muz, yüksek kalori içermeyen soslu makarna (kepeklisi tercih ediliyor), tam buğday unundan ya da kepekli undan yapılan kan şekerimizi hemen yükseltmeyecek yiyeceklere yönelmemizi öneriyorlar!
İşte bizim kendimizi nasıl hissetiğimiz yieceklere bağlı olduğu için ben bloga bu adı vermiş bulunuyorum!
Ayrıca gergin olduğumuzda, kendimizi keyifsiz hissettiğimizde mutfağa girip te kendimize ve ailemize ziyafet çekmek için hazırladığımız yemeklerle, tatlılarla,hamur işleri ile bir anda canımızı sıkan her şeyi nasıl da unutuveriyoruz değil mi? Hele bir de yaptıklarımız sağlıklı, doğal, işlenmemiş ürünlerden seçilmişse içimiz nasıl rahat oluyor ama?
Ben, Cuma günü sınav için Doygun Un tariflerinden biri olan Kahveli kek'i yaptım, tamamen margarinden olmasın, beyaz şeker kullanmayayım dedim, esmer toz şekerim de yoktu, şeker miktarını da azaltarak pudra şekeri kullandım, bisküvilerin içine krema koyuyorsun, bayağı uğraştırdı beni, o gün yedim ama dün yemeye çalıştığımda olmadı, yiyemedim, çöpe attım, bilmiyorum bir kez daha yapar mıyım, asıl tarife bağlı kalırım o zaman!
Bir de Sibel'imin Semmel ekmeklerinden yaptım, çok güzel oldu, Cumartesi sabahı evden çıkmadan yengemin İsviçre'den getirdiği müthiş fındıklı-sütlü çikolatadan arasına koyarak yedim, yumurtalı ve kaşarlı olmak üzere iki tane sandviç hazırlamıştım, çok büyük olmöadıkları için birer saat arayla ikisini de tükettim, yazarken fark ediyorum ki harika bir kolesterol bombası hazırlamışım kendime, sabah çikolata öğleyin yumurta, çok sağlıklı olmuş! Müthiş bir yükleme!
Cumartesi günü akşam eve döndüm, yemekten sonra mutfağa bir girdim hem Defne Koryürek usulü mısır ekmeği hem de tarifini Portakal Ağacı'ndan aldığım kabaklı ve dereotlu muffinlerden yaptım. Hatice Hanım esasında taze fesleğen ile yapmış ama ilk Sevincimde yaptığımda elimizde dereotu vardı, o da müthiş yakıştı kabağa, bu yüzden ikincisini de aynı şekilde yaptım.
Pazar günü bir büyüğüm Aytülcüğüme gittik, evini yeni taşımıştı, çok güzel olmuş, güle güle otursun aşkım, muffinlerimin, ekmeklerimin resmini çekti ama yollayamadı, bluetooth'u hata veriyor, bilgisayarcısına sorup öyle gönderecek!
Ne yapayım, tarifi vereyim değil mi?

Defne Koryürek Usulü Mısır Ekmeği:

100 gr mısır unu,

100 gr un,

100 mlt süt,

1 koca paket kabartma tozu (kendi ifadesi),

1 kahve kaşığı şeker,

Biraz tuz (bir çimdik, şekerden daha az olacak),

100 gr tereyağı (ben Mavi-Yeşil Light margarin kullandım),

1 yumurta,

Yapılışı: Yağı fırında eritiyoruz, böylece mısır ekmeği kızarıyor, bu arada diğer malzemeleri başka bir kapta karıştırıyoruz, yağımız eriyince karışımı yağın içine döküp 170 C'de 40 dakika süreyle pişiriyoruz, yumuşacık ve çok çok lezzetli oluyor, afiyetle yiyoruz.

Bir süre önce Defne Koryürek Tv8 'de yayınlanan Yeni Vizyon programında (programın adını
İnşallah bir kaç güne kadar resimlerime kavuşurum da bloguma koyabilirim, mısır ekmeğim çok güzel oldu, lezzeti yerinde ama bu kez pek kabarmadı gibi, neyse buna siz karar vereceksiniz ama ilk fırsatta yeniden yapacağım, kabarık olana da yer vereceğim!
Bu böyle olmuyor, kafam bozuluyor arkadaşlar, birilerine bağımlı olmak çok çok kötü bir şey, en kısa zamanda resimler için bir çözüm bulmam lazım!
Sevgiyle Kalın!

2 yorum:

Sibel dedi ki...

Ellerine sağlık Burçakcığım! Mısır ekmeği mısır ununun yapısından dolayı fazla kabarmaz(mış) zaten, , o yüzden hiç aldırma, tadı içindedir onun! (annemin sözü, birşeyler için pimpiriklendiğimde tadı içindedir onun der noktayı koyar:) Tarifini deneyeceklerim arasına alıyorum.

Defne dedi ki...

Sevgili Burcak, oncelikle bir yanlislik sonucu da olsa, aslinda isimden yanilmissin hakli olarak, blogumu ziyaret etmis oldun ki ben de senin blogunu kesfetmis oldum.

Anladim ki aradigin kisi Defne Koryurek, tesadufe bak ki ben de farkli bir misir ekmegi tarifi yayinlamistim son gunlerde. Ben onun blog adresini asagiya yaziyorum. Cok guzel seyler yazmissin, bir defa da dogru kisiye yazmak istersin sanirim. Defne Koryurek'in blog adresi:

fikirsahibidamaklar.blogspot.com

Sevgiyle.