24 Mart 2019
Enfes Poğaça
Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Annem, Misi ve ben üçümüz de iyiyiz.
Bugün sizlerle enfess bir poğaça tarifi paylaşacağım. Tarife geçiyorum.
Malzemeler
250 gr margarin
1 çay bard. sıvı yağ
1 çay bard. yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 yumurta (1'inin sarısı poğaçanın üzerine sürülecek)
Alabildiği kadar un
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Margarin eritilir. Diğer malzemeler eklenir. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
İçine istediğiniz harcı koyabilirsiniz, biz patates koyduk.
180 C'de 30 dk. kadar pişirilir. Ilınmaya bırakılır, afiyetle yenir.
* Annem bu poğaçanın lezzetine bayıldı.
11 Mart 2019
Bukre Kalp
Bir an...
Bir anda çatlar tohum. Sonra filiz yavaş yavaş toprağın altında yol alır hiç görmediği güneşe doğru.
Tohum, çiçek olacağını bilir mi acaba? Yoksa içinden gelen ses mi güneşin peşine düşürür onu? Toprağın altında, karanlığın zifirisinde, öldüğümüzde gömüldüğümüz yerde bir filiz güneşi arar, hayat bulmak için yukarıya çıkmayı arzular. Belki güneşi de bilmez, belki çiçek olmayı hayal bile edemez. Yalnızca bir sestir onu yücelten. Henüz sessizlikte duran, fakat tüm sesleri birdenbire susturuveren gizli ama kuvvetli bir ses... Tohumu çatlatan güç, içbükey bir sese dönüşür içinde.
Ve işte bir an...
Çatladığı an tohum ölmüştür artık. Ve filiz doğmuştur doğaya. Oysaki tohumdu önceden. Yasını tutmaz tohum olarak bildiği varlığının. Artık kendisinin dışındadır tamamen, yol alacaktır nereye gittiğini bilmeden. Mecburdur kendisini zorlayarak uzamaya güneşe doğru. Yoksa toprağın derinliklerinden hiç çıkamayacak, çürüyüp gidecektir. Ölüp gidecektir güneşi göremeden, birçokları gibi hiç yaşamadan gömülüp gidercesine...
Kimse görmez, kimse bilmez toprağın altında doğup yine orada ölenleri. Güneşten habersiz çürüyüp gidenleri.
Bebek yavaş yavaş büyür ana karnında. Sancıyla doğar. Yavaş yavaş büyür çocuklar düşe kalka, yavaş yavaş yaşlanır insan. Ama kaç yaşında olursa olsun bir anda ölür herkes. Ölüm bir anda keser nefesi.
Karabulutlar yavaş yavaş birbirinin içine geçer. Ama şimşek birden çakıverir. Bir an için aydınlatır gökyüzünü ve sönüp gider. Bir yıldız ansızın kayıp gider. Ardında kalırsa, sadece bir dilek kalır. İnsan sonsuzca yaşar kısacık ömrünü ama ölüm bir anda son verir sonsuzluğa. Yeni bir hayat başlar, başka bir sonsuzlukta. Ardında kalırsa, sadece bir dua kalır...
(Tanıtım Bülteninden)
5 Mart 2019
Anksiyete Terapisi
Anksiyete terapisi, panik atak, agorafobi ve sosyal fobiler gibi birçok anksiyete bozukluğunun klinik tedavisine yönelik kapsamlı ve güncel bir rehberdir. Alanlarındaki uzman kişiler tarafından yazılan Anksiyete terapisi, bir dizi etkili klinik teknik ve müdahale hakkında yararlı bilgiler sunmaktadır. Hem sağlık profesyonellerine hem de konuyla ilgili okuyucuya hitap eden kitapta, birçok vaka öyküsünün yanı sıra, ilacın rolü incelenmekte ve maruz kalma terapisi, bilişsel-davranışsal terapi, progresif relaksasyon ve psiko-dinamik psikoterapi gibi spesifik teknikler ele alınmaktadır. Yazarlar, bu tekniklerin pratikte nasıl işlediğinin açıkça anlaşılması için klinisyenlerler danışanlar arasındaki diyalog metinlerini de yazılarına dahil etmiştir.
Sıkıntı, bulantı, endişe, kaygı, dilimizde anksiyete karşılığı olarak kullanılan kelimelerdir. Hastalar bu durumu "kötü bir şey olacakmış hissi", "hoş olmayan bir endişe hali" ya da nedensiz bir korku" şeklinde ifade ederler. Psikiyatrik açıdan anksiyete, somatik belirtilerin de eşlik ettiği, normal dışı, nedensiz bir tedirginlik ve korku hali diye tanımlanabilir. Kişi huzursuzdur, kötü bir şey olacağından endişe etmektedir, ancak bu durumu açıklayacak nesnel bir tehlike ya da tehdit kaynağı gösterememektedir.
Şu an'da bu kitabı okuyorum. Anlayabilmek için çok dikkatli okumak gerekiyor.
Turunç Reçeli
Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz iyiyiz. Bahçede biraz sorunlar vardı, bugün akşamüstü giderildi. Bugün yine bahçemizdeki turunç ağacından toplayıp annemin yaptığı reçel tarifini vereceğim. Tarif sevgili Tijen'den. "Tak Koluna Sepeti" adlı kitabından.
Tarifi veriyorum.
Malzemeler
7-8 turunç
3 su bard. su
4 su bard. toz şeker
4-5 karanfil
Yapılışı: Önce turunçların kabuklarını rendeleyecek, dışındaki acı kısmı atacaksınız. Sonra portakal soyar gibi dilimler halinde soyup kabukları kıvırarak ipe dizeceksiniz. Büyükçe bir kaba koyduğunuz suya atın. Üzerine de bir ağırlık koyup sabah akşam suyunu değiştirerek 2-3 gün suda bekletin.
Bu sürenin sonunda bir tencerede bolca su kaynatın, içine turunç dizilerini atın, 4-5 dk. kaynatıp süzün. Tencereye üç su bard. su, toz şeker ve karanfili koyup kaynatın. İçine turunç dizilerini atıp orta ısıda 20-30 dk. pişirdikten sonra 1/2 limonun suyunu ekleyin ve karıştırdıktan sonra ateşten alın.
Turunçları şerbetin içinden çıkarıp bir tabağa alın ve soğumaya bırakın. Ellenecek kıvama geldiğinde iplerini çıkarıp ince şeritler halinde kesin, kavanozlara doldurun, üzerlerine de tencerede kalan şurubu pay edin. Reçeliniz soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapayıp buzdolabında muhafaza edin.
Çok lezzetli bir reçel, afiyetle yiyin. Sevgili dostlarım yeniden görüşünceye dek dostça kalın.
10 Şubat 2019
Pembe Fili Düşünme
Pembe fili düşünmemem gerekiyor. Tamam, o zaman kocaman, gri bir balina düşünürüm. Pembe fili düşünme. Balinalardı değil mi su püskürten? O kadar zaman nefeslerini mi tutuyorlar, ne yapıyorlar? Pembe fili düşünme. Geçenlerde aldığım kitabı da düşünebilirim. Pembe fili düşünme. Çok heyecanlıyım başlamak için. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünmemem lazım. Acaba kaç defa düşündüm? Pembe fili düşünme.
Böyle de düşünmemem lazım galiba. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. Mini mini bir kuş donmuştu, pencereme konmuştu. Pembe fili düşünme. Of kaç dakika oldu acaba? Pembe fili düşünme. Dakika tutmayı unuttum galiba. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. Acaba telefonum nerede? Kılıfı da pembe! La la la la. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme.
(Tanıtım Bülteninden)
* Öğrendiğime göre öz şefkat ile ilgili çok güzel bir kitapmış, yazarı da psikologmuş. İnternetten sipariş verdim, gelecek.
Mercimekli Köfte
Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Annem, Misi ve ben üçümüz iyiyiz..
Bir hafta sonu tatilinin daha sonuna geldik. Erken uyanmaya alışamadım, strese giriyorum. Bu kez de çok daha erken uyanıp uykusuz kalıyorum.Her neyse annem hafta ortası mercimekli köfte yaptı.
Şimdi onun tarifini sizlerle paylaşacağım.
Malzemeler:
1 su bard. mercimek
1+ 1/2 su bard. çiğ köftelik bulgur
1+1/'2 çorba kaşığı salça
2 orta boy kuru soğan
1 çay bard sıvı yağ
Yeterince tuz, pul biber, kara biber, 1 tatlı kaşığı kimyon
Maydanoz, taze soğan
Yapılışı: 2 su bard. su ile mercimek haşlanır. Sonra bulgur mercimeğin içine konur, yarım saat bekletilir.
1 çay bard. sıvı yağda kuru soğan kavrulur, salça, baharatlar eklenir. Yeşillikler ince ince kıyılır. Harcın içine eklenir. İyice yoğrulur. Şekillendirilir, servis tabağına alınır, sızma yağ gezdirilir.
Afiyetle yenir.
Sevgili dostlarım yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın!
3 Şubat 2019
Turunç Şekerlemesi
Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz de iyiyiz. Tatil bittiği için üzülüyorum açıkçası. Yaz tatilini iple çekiyorum.
Annem ile Ayşe geçen hafta bahçemizdeki turunç ağacından turunç topladılar. Ve annem şekerleme yaptı, lezzeti çok güzel oldu. İlk fırsatta reçelini yapacağız.Şimdi şekerlemenin tarifini veriyorum dostlarım.
Malzemeler
5 adet irice turunç
6 su bard. toz şeker
1 limon suyu
Yapılışı: Turunçları yıkayın, büyükçe bir tencerede bol suyla haşlayın. Su kaynadığında turunçları çıkartın, suyunu dökün. Yeniden bol suyla 5 dk boyunca haşlayın. Turunçları çıkartın, ve biraz soğuması için için bekletin. Haşlama suyunu dökün. Süzgece alarak soğuk sudan geçirmeniz bekleme süresini azaltacaktır. Soğuyan turunçları doğrama tahtası üzerinde yaklaşık 1 cm kalınlığında yuvarlak halkalar halinde dilimleyin. Bir kat turunç bir kat şeker koyarak tencereye dizin, 4-5 saat kadar ya da bir gece bekletin.
Tencereyi hafif ateşe oturtun, yavaş yavaş kaynatın. Kaynadıktan 8 dk. sonra limon suyunu ekleyin ve ateşten alın. Ilındığında kavanozlara alabilirsiniz. Afiyetle yiyin sevgili dostlarım. Yeniden görüşünceye dek dostça kalın!
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)