17 Kasım 2016
Kanadı Kırık Kuşlar
"Kendi vatanında bile yabancıdır kanadı kırık kuşlar"
1930'ların Almanyası... Nazilerin baskısından bunalan Yahudi asıllı tıp doktoru Gerhard Schlimann, çemberin yeterince daraldığını, kendisi ve ailesi için tek çarenin kaldığını hisseder: Kaçmak...
Ancak işsizliğin, savaşın habercisi toplumsal karmaşaların ve her yere yayılan ayrımcılığın cenderesindeki bir dünyada insanca yaşanacak bir yer bulmak hiç de kolay değildir. Zira Gerhard Schlimann ve diğer Yahudilere sözümona gelişmiş ülkeler bir bir sırt çevirirken, bir tek Avrupa'nın kıyısındaki genç bir Müslüman ülke kucak açar: Türkiye Cumhuriyeti...
Ayşe Kulin, Kanadı Kırık Kuşlar'da 1930'ların Almanya'sından 2000'lerin Türkiye'sine uzanan bir ailenin dört kuşaklık hikâyesini anlatıyor bizlere. Sıradışı, güçlü, coşkulu, inançlı kadınların hikâyesi bu aynı zamanda. Elsa, Suzan, Sude ve Esra kendi sancıları ve değişimlerini vatanlarının çalkantıları ile iç içe yaşıyorlar. Kanadı Kırık Kuşlar, vatanı sevgi olan herkesin kalbine değecek...
(Tanıtım Bülteninden)
5 Kasım 2016
Uzun Bir Aradan Sonra
Merhaba dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Ben ve Misi iyiyiz. Sizlerle buluşmaya uzun bir ara vermişim, görünce inanamadım. Bir ay üstelik artı üç gün var. Hepimizin kafası yoğun.
Güldal ablam boyun fıtığından şüphelenilince MR çektirdi. Sonuç beyin sapında lezyon olduğu saptandı. Ameliyatla kitle alındı. Bu kez komplikasyonlar oluştu. Kusmalar, değişik bir menenjit türü derken ablam yirmi gündür hastanede. Şimdi iyi. Beyindeki iltihap 4500 dolaylarında iken 200'e inmiş. Şimdi amaçları 50'ye indirmek. Bu nedenle ablamı hastanede tutuyorlar. Aytül ablam sürekli gidiyor. Annem 15 gün ablamın yanında kaldı. Şimdi Aytül ablamda. Sürekli ziyaret ediyorlar.
Allah şifasını versin inşallah. Ben henüz gidemedim. Eve çıksın, ilk fırsatta bir haftasonu gideceğim.
Ben de sürekli arıyorum, durumları öğreniyorum. Bol bol dua ediyorum. İşte dostlarım bizde durumlar böyle, yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın!
Kelebek Adası
Mavi kelebeklerin hikâyesini bilir misiniz? Mavi kelebekleri her yerde göremezsiniz. Oldukça nadir görülürler. Sabah uyandığınızda, "Bugün mavi kelebekleri görmeye gidiyorum," diyemezsiniz. Siz onları değil, onlar sizi bulur. Efsaneye gör
e bu kelebekler, değişimin habercisidir. Olur da gündoğumunda yolunuzu bir mavi kelebek keserse, bilin ki artık hayatınız eskisi gibi olmayacaktır. Ne hayatınız ne kaderiniz ne şansınız... Artık bildiklerinizi unutun. Belki bambaşka biri girer hayatınıza. Belki bambaşka bir yerde uyanırsınız. Ya da ilk kez adımınızı attığınız bir yerde kendinizi hiç olmadığınız kadar huzurlu ve evinizde hissedersiniz. Kaybolurken bulunursunuz. Geldiğinizi sanarken gittiğinizi görürsünüz. Hayata başka bakarsınız mavi bir kelebek kanat çırptığında, çünkü size başka bakıyordur artık hayat.
(Tanıtım Bülteninden)
2 Ekim 2016
Yoğun Çikolatalı Kek
Merhaba Sevgili dostlarım nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Misi ile ben de çok iyiyiz. Bugün tarifini sevgili Figen'den aldığım yoğun çikolatalı keki sizlerle paylaşıyorum. Diyet bozan kek! ;)) Hem dün yedim hem de bugün. Yemekbiz posta grubuna gönderilen bu enfesss tarifi hemen paylaşıyorum dostlarım.
ÇİKOLATALI ISLAK KEK
Malzeme
• 4yumurta (oda sıcaklığında)
• 2çay bardağı tozşeker
• 2çay bardağı süt
• 2çay bardağı sıvıyağ
• 2 paket kabartma tozu
• 1vanilya
• 1paket bitter çikolatalı çikolata sosu (toz olarak ilave ediyoruz)
• 2yemek kaşığı kakao
• 3 su bardağı un
• Yumurta ve şeker iyice kabarana kadar çırpılır. (Iki misli bir kabarma olacak şekilde )
• Süt ve sıvıyağ ilave olur bir iki dak daha çırpılır.
• Çikolata sosu toz olarak aktarılır.
• Başka bir kapta elediğimiz un, kabartma tozu, vanilya ve kakao karışımı ilave olur tekrar az bir çırpma işlemi yapılır.
• Malzemenin karışması yeterlidir çok fazla karıştırma işlemine tabi tutmuyoruz.
• Büyük dikdörtgen borcamımızın sadece taban kısmını yağlıyoruz.
• Kek harcımızı boşaltıp her tarafına eşit yayıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında pişiriyoruz.
Üst ıslatma sosu:
• 2su bardağı süt
• 1çay bardağı tozşeker
• 2kaşık nutella veya benzeri (torku,Ülker )
• 1kaşık kakao
Tüm malzemeyi iyice karıştırıp ocağa alıyoruz karıştıra karıştıra kaynama noktasına kadar pişirilir( kaynatılmaz) Karıştıra karıştıra soğutuyoruz.
Kekimiz fırından çıkınca 3-4 dak ilk sıcaklığının gitmesi beklenir. Süre sonunda eşit dilimlere kesilir ve hazırladığımız sosu üzerine yavaş yavaş her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz ve sıcak fırında biraz bekletiyoruz.(bu şekilde sosu her tarafına çeksin)
Iyice soğuyan ıslak ıslak kekimizi servis yapabiliriz.
Arzu ederseniz elinizin altında çikolata sos varsa üzerine gezdirebilirsiniz yada bol hindistancevizi serpebilirsiniz.
Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın dostlarım!
26 Eylül 2016
Casus
Yanlış devirde doğmuş bir kadınım ben, hiçbir şey düzeltemez bunu. Gelecekte hatırlanacak mıyım, bilmiyorum ama şayet hatırlanırsam mağdur bir kadın olarak değil, cesur adımlar atmış ve ödemesi gereken bedeli korkmadan ödemiş biri olarak görülmek istiyorum.
Mata Hari'nin tek suçu özgür bir kadın olmaktı: Sınırlar ve sınırlamalarla dolu bir dünyada kaderine boyun eğmeyen bir kadın...
Paulo Coelho, 20. yüzyıl başında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edilen Mata Hari ile avukatı arasındaki yazışmalardan yola çıkarak kurguladığı Casus'ta bu olağanüstü kişiliği bir roman kahramanına dönüştürerek hayatın ve aşkın gizemlerini sorguluyor.
(Tanıtım Bülteninden)
* En kısa zamanda bu kitap edinilmeli, 04 Ekim 2016 tarihinden itibaren kitapçılarda.
18 Eylül 2016
Okullar Açılıyor
Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Ben ve Misi de iyiyiz. Misi bilmiyor ama okullar açılıyor. Annesinden saatlerce uzak kalacak benim minik kuşum. Hemen alışır da ben yeni tempoya nasıl alışırım bilemiyorum. 1 günlük plan yapmak bile zor geldi. Oysa ki ben hafta sonu bir oturdum mu beş günlük planı hazırlarım ama.
Kızım ve ben Perşembe akşamı eve döndük. Cuma günü dinlendik, ödemelerimi gerçekleştirdim.
Dün de temizlik, ütü, yemek yaptım. Dinlendim, kitap okudum.
Bugün de alışveriş, yemek yaptım. Plan hazırladım. Misi uyuyor, ben bloğuma yazı yazıyorum.
Yarın milyonlarca öğrenci ve öğretmen işbaşı yapacak, hepimize yeni eğitim-öğretim yılı hayırlı uğurlu olsun. Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın dostlarım.
6 Eylül 2016
Ablam Usulü Sarma
Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Ben de iyiyim. Bugün sabah zümre toplantımız vardı. Daha sonra eve geldim, temizlikti, yemekti bu saati buldu. Bilgisayarımda ve yazıcımda sorun vardı, bugün onlar da halloldu çok şükür.
Bugün size ablamın yaptığı enfesss sarmanın tarifini vereceğim. Bu tarif birazcık farklı çünkü içinde rakı var. Tadından yenmiyor, mutlaka deneyin derim. Sonuç mu parmak ısırtıyor.
Tarife geçiyorum.
İçindekiler:
5 adet kuru soğan
1 çay bard. zeytinyağı
1/2 çay bard. sıvı yağ
1 kupa pirinç
1 çorba kaşığı tepeleme dolma fıstığı
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı kuru nane
1/2 çorba kaşığı limon tuzu
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 su bard. su
Arzuya göre 1 çorba kaşığı rakı
1/2 kg yaprak
Yapılışı: Kuru soğan ve dolma fıstığı birlikte kavrulur. Ayrı bir kapta yıkanmış ve süzülmüş pirince şeker ve tuz dahil tüm baharatlar eklenir. Kavrulmuş soğanın üzerine baharatları eklenmiş pirinç eklenir. 1 bardak su ve rakı eklenir. Kısık ateşte pişirilir. Ocaktan alınır, ılınmaya bırakılır.
Yapraklar sarılır, tencereye dizilir. 1 su bard. su ilavesiyle ve üzerine çok az yağ gezdirilerek pişirilir. İnmesine yakın 1/2 limon sıkılır.
Afiyetle yenir.
Sevgili dostlarım yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın.
Kaydol:
Yorumlar (Atom)