10 Aralık 2011

Annemin Enfesss Aşuresi


Merhaba dostlarım, annelerimizin yaptığı yemekler,tatlılar,ellerinin değdiği her şey bize enfess ötesi gelir değil mi?
İşte benim annem de enfess ötesi aşuresini yaptı. Hem de bu yıl benim evimde yaptı aşureyi. Onun için annişimin aşuresi bu yıl beş kat daha değerli!
Yine uzunca bir süredir tarif yayımlamadığım için aşure tarifini yeniden vermek işime geldi doğrusu!
Annem yanımda keyfim yerinde, dilerim sizin de keyfiniz yerindedir.
Şimdi gelelim mi tarife?

Malzemeler:

2 su bardağı nohut,

2 su bardağı kuru fasulye,

3 su bardağı buğday,


1 su bardağı pirinç,

1 kg toz şeker,

3 çorba kaşığı gül suyu,

25 adet kuru kayısı,

10 adet kuru incir,

½ su bardağı kuru üzüm,

1 ayva,

1 portakalın kabuğu,

Üzerini Süslemek İçin:

2 nar,

1 su bardağı ceviz veya fındık,

1 su bardağı badem

Yapılışı:

1- Akşamleyin ayrı ayrı tencerelerde nohut, fasulye ve buğday ıslatılır.

2-Sabah, nohutun, fasulyenin ve buğdayın ıslatma suları dökülür, yeterince su konularak ayrı ayrı haşlanır.

3-Yaklaşık bir buçuk saat sonra nohut, fasulye ve buğday suları ile birlikte aşure tenceresine konur,
kaynamaya bırakılır. Üçü birden kaynamaya başlayınca suyuna bakılır, gerekirse bir bardak kadar sıcak su konulur. Pirinç ilave edilir.

4-Kuru üzüm konur. Sayılı olarak, kesmeden incir ve kayısı konur, arada sırada karıştırılır, kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 20 dk. sonra tane ile konulan kayısı ve incirler delikli kepçe ile çıkartılır. Bir tabağa alınır.

5- Küçük küp biçiminde doğranmış portakal kabuğu ve kabuğu soyulmuş, küçük küp doğranmış ayva aşure tenceresine eklenir. 20-25 dk. daha kaynamaya bırakılır.
Dibinin tutmaması için arada karıştırma işlemini unutulmaması gerekir.

Not:
Nohutlar iyice yumuşayınca aşurenin pişmiş olduğunu anlayabiliriz.

6- Suyu, gözle görülür biçimde helmelenmiş ise toz şeker ve gül suyu ilave edilir. İyice karıştırılır, 5 dk. sonra altı kapatılır ve aşure kaselere bölüştürülür.

7- Kaselere boşaltılan aşuremiz ılındıktan sonra üzeri ceviz, badem, nar, ince ince kıydığımız incir ve kayısı ile süslenir.

Not: Bütün olarak aşurenin içine konulan, çıkarılan kayısı ve incirler aşurenin renginin kararmasını önler.

Afiyet Olsun!



Yeniden görüşmek üzere dostça kalın!

3 Aralık 2011

Kişisel Ataleti Yenmek


OLDUĞUN YERDE DURARAK OLMAK İSTEDİĞİN YERE VARAMAZSIN! Hayatta başarılı bir insan olmak istiyorsunuz. Başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Bunları niçin yapmanız gerektiğini de biliyorsunuz. İsterseniz nasıl yapabileceğinizi de biliyorsunuz. Yapmakla neler kaybettiğinizi ve yaparsanız neler kazanacağınızı biliyorsunuz. Ama yine de bir şey yapmıyorsanız, sizi durduran nedir? Atalet! İşinde başarılı olmak isteyen, bunun için neler yapması gerektiğini bilen, niçin yapması gerektiğini bilen, nasıl yapabileceğini bilen, yapmamakla neler kaybettiğini ve yaparsa neler kazanacağını bilen ama yine de hiçbir şey yapmayan bir kişi atalet halinde yaşıyor demektir. Atalet, eylemsizlik, durağanlık, hareketsizlik demektir.
Bu kitap bir kendini harekete geçirme kitabıdır. Tembelliği yenmek isteyen atalet savaşçıları için yazılmıştır. Atalet halini analiz eden ve başa çıkma yollarını gösteren ilk ve tek kitaptır.

"Tanrı bize iki yuvarlak organ verdi: biri oturmak, diğeri düşünmek için. Başarımız hangisini daha çok kullanacağımıza bağlı'" Ann Landers

* Ben, şimdi bu kitabı okuyorum ve büyük bir keyif alıyorum! Okumanızı şiddetle öneririm.
Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın!

27 Kasım 2011

ÖĞRENDİM


Susmayı öğrendim çok konuşanlardan...
Alçak gönüllü olmanın erdemini tattım çok bilmişlere inat...
Gerçekten bilenlerin az konuştuğuna şahit oldum sessizce...
Her yaşananın sadece bir deneyim olduğunu kavradım...
Değmeyenlere çok anlam yüklemenin ruhuma verdiği zararı keşfettim...
Kendim olmayı seçtim başkalarından alınmış parçalardan oluşmayı değil kendi hayatlarını YÖNETEMEYENLERİN diğer hayatlara müdahelelerine güldüm sadece...
Kokuşmuş zihniyetlerin yalan gülümsemelerin içinde yer almaktansa uzaktan onlara seyirci kalıp İNSANLIĞIMI korumayı öğrendim...
Paranın gücüyle, etiketleriyle varolanların elindekileri kaybettiğinde çırılçıplak kalışlarını izledim...
Varlığımı hakedenleri hayatıma dahil etmeyi' haketmeyenlere HOŞÇAKAL demeyi, bu uzun yolda yürümeyi öğrendim...
Şu da Bir Gerçek ki "Kargalar Sürü İle KARTALLAR,Yalnız Uçar..."
Ve Kaybeden değil kaybedilen olduğuma bir kere daha şahit oldum bu düzende!

22 Kasım 2011

Patates Köftesi



Merhabalar sevgili dostlarım! Dilerim keyfiniz yerindedir! Benim keyfim yerinde çünkü bayramdan beri annişimle birlikteyiz!

Patates Köftesi Tarifi

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı domates salçası

yarım demet maydanoz

Yeteri kadar tuz

2 su bardağı köftelik ince bulgur

2 adet haşlanmış patates

1 tatlı kaşığı kimyon

Yapılışı:
Bulgurları ayıklıyoruz ve yoğurabileceğimiz geniş bir kabın içerisine koyuyoruz. İçersine çok az ılık su koyuyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup çatal yardımıyla eziyoruz. Dinlenmiş olan bulgurların üzerine soğanları doğrayıp ekliyoruz. Salça, baharat ve tuzu ekleyip 10 dakika yoğuruyoruz. Az önce ezdiğimiz patatesleri bulgurun içine ilave ediyoruz ve üzerine maydanozları doğrayıp tekrar 5 dakika yoğuruyoruz.
Elde ettiğimiz harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil vererek servis tabağına sıralıyoruz. Patates köftesi servise hazır demektir.
Afiyet olsun.

Sevgiyle kalın!

15 Kasım 2011

Doğum Günüm


Bugün benim doğum günüm! 40 yaşındayım, artık kemale erdim desem mi acaba? Yok,anaokulu öğretmeni kolay kolay büyümez!

9 Kasım 2011

Ata'mızı Saygıyla Anıyoruz



Ata'mızı saygıyla anıyoruz!




Bu kitaplar mutlaka okunmalı ve Kur'an-ı Kerim gibi baş köşede tutulmalı! Ben, şu anda Atatürk ve Kur'an Kültürü'nü okuyorum! Çok güzel ve yalın! Okumanızı şiddetle öneriyorum! Diğer kitap ta çok güzel, Kur'an Kültürü bitince hemen onu elime alacağım!
Yeniden buluşuncaya dek dostça kalın!