9 Ocak 2022

Unsuz Sufle


 Sevgili dostlarım merhabalar, nasılsınız? Biz iyiyiz. Bugün hem dinleniyorum hem de plan, etkinlik hazırlıkları yapıyorum. İşim bitti şimdi siz dostlarımla çok kolay ve çok lezzetli bir sufle tarifi paylaşıyorum. Tarif diyetisyen Andaç Yeşilyurt'tan.  Tarife geçiyorum.

                                                                              Malzemeler:

1 adet küçük muz
1 adet yumurta
1.5 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı pekmez
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir kaba alıp iyice ezin ve karıştırın.Kıvamı için blender ile geçin.
Bir sufle kabının tabanını yağlayın ve karışımı ekleyin.Üzerine 2 kare bitter çikolata ekleyin.
180 °C fırında 15-20 dk pişirin.Üzerinde hindistan cevizi ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun. 

Ben, suflenin üzerine bitter damla çikolata koydum, bir de pekmezi biraz daha fazla koyunca sufleye daha çok benzedi. Bir de ben önceki yıllarda Dr. Oetker'in çikolatalı sufle karışımını uygularken üstüne  servis etme sırasında önerdiği gibi pudra şekeri serpiyordum. Aslında bu tarifte de üzerine pudra şekeri serpmeyi düşündüm. Sonra kalorisini düşününce vazgeçtim. Hindistan  cevizi serptim, çok beğendim. Sıcakken muz tadı çok yoğun, annem o halini sevmedi. Ben tarifi üçe katlayarak yaptım, deneyin, pişman olmayacaksınız. Andaç Yeşilyurt'a sağlıklı, düşük kalorili tarifler paylaştığı için buradan çok teşekkür ediyorum. Sevgili dostlarım yeniden buluşuncaya dek sevgiyle kalın. 










2 Ocak 2022

Kestaneli Pilav


Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz de iyiyiz. Yılbaşı için ablam kestaneli pilav yaptı, enfes oldu. Bu fotoğraf annem, ablam ve yeğenimle Uzunköprü'de yılbaşı kutladığımız gün çekildi. O da enfessti. Tarife geçiyorum. 

Malzemeler:

3 su bard. pirinç
1/2 kg havuç
1/2 kg kuru soğan
1/2 kg kestane
3 tavuk butu
1/2 paket Becel
1 paket dolma fıstığı
1 paket kuş üzümü
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı yeni bahar
1/2 tatlı kaşığı kara biber
1/2 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı: Soğan ve fıstıklar kavrulur. Kürdandan biraz kalın kesilen havuçlar eklenir. Piştikten sonra üzüm ve baharatlar eklenir. Ocak söndürülür. Başka bir tencerenin dibine (fırında kızarmış, soyulmuş) kestaneler bombeli kısmı altta kalacak biçimde yerleştirilir. Üzerine haşlanmış, didilmiş tavuk onun üzerine havuçlu karışım eklenir. Pirinç ayrı bir kapta biraz diri olarak pişirilir. Sonra havuçlu karışımın üzerine konur, biraz daha pişirilir. Ve tencerenin genişliğine uygun servis tabağına ters çevrilerek konur!

Not: Pilavı pişirirken (pirinci ıslatmışsak) 4,5 bardak su kullanılır. İki bardak suyla pilav pişirilir. Ayrıca havuçlu, kestaneli, tavuklu karışımla pişirirken de 2,5 bardak su  kullanılır.

Afiyetle yenir!

Bugün hem keyif yaptım hem de gelişim raporlarını hazırladım. Haftaya kadar başka öğrenciler gelirse onlara da hazırlayacağım. Sonra da gelişim raporlarını e-okul'a gireceğim. Her neyse akşam yemeğimizi yedik, aradan zaman geçti, ben birden instagram'da  diyetisyen Andaç Yeşilyurt'un paylaştığı unsuz sufle tarifini yapmaya giriştim. Çok kolay ve çok lezzetli, en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım. Unsuz olması hiç eksiklik değil ve çok güzel kabardı. Sevgili dostlarım en kısa zamanda yeniden görüşmek dileğiyle. 

 

29 Aralık 2021

Mutlu Yıllar


 

Krem Karamel

 

Merhaba sevgili dostlarım nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz iyiyiz.  Ben yine çok uzun zamandır sizlerle tarif paylaşmıyorum. Sırada Güldal ablamın yapacağı kestaneli pilavla birlikte dört tane tarif var. Cuma gününü iple çekiyoruz.Ben bu yeni yıl kutlamasında annemden krem karamel yapmasını rica ettim. Annem de beni kırmadı ve bugün yaptı. Fırın kabında yaptığı için blogumda gezinti yaptım ve krem karamel kabında yapmış olduğu fotoğrafı buldum. Tarife geçiyorum. 

Malzemeler:

Krem için:

·                     6 adet yumurta

·                     1 su bardağı toz şeker

·                     1 paket vanilya

·                     1 litre süt

Karamel için:

·                     1 su bardağı şeker

·                     6-7 yemek kaşığı su

Yapılışı:

1.                  Öncelikle küçük bir teflon tavaya karamel için şeker ve su konur.

2.                  Tava ocağın büyük gözüne yerleştirilir ve yüksek ateşte şeker suyunu çekip rengi koyulaşana kadar pişirilir.

3.                  Dikkat edilmesi gereken karamelin rengi çok koyulaşmadan ocaktan almaktır, çünkü siz farketmeden karamel yanabilir.

4.                  Ocaktan alınan akışkan karamel hiç vakit kaybetmeden kaplara eşit olarak dağıtılır. (Soğurutsanız karamel kristalleşir ve akmaz)

5.                  Derin ve geniş bir kapta oda sıcaklığında yumurtalar ve şeker yoğunlaşana ve köpürene kadar çırpılır.

6.                  İçine 1 paket vanilya ilave edilir ve 2 dk. daha çırpmaya devam edilir.

7.                  Yumurtalı karışıma süt eklenerek ve yüksek devirde çırpma işlemine 3-4 dk. devam edilir.

8.                  Mikser kullandığınız için yumurtalar aşırı şekilde kabaracak (Aman bu ne biçim tarif 50 kişilik krem karamel çıkar bundan demeyin :) ) Üzerinde biriken köpükleri sıvı karışım görünene ve köpük tamamen temizlenene kadar kepçe ile alın.

9.                  Karamel koyduğunuz kaplara bölüştürün.

10.              Fırını 175 dereceye ayarlayın ve ısıtın, ocakta su kaynatın.

11.              Borcam yada başka bir fırın kabına karamel kaplarını yerleştirin.

12.              Sıcak suyu borcama kapların yarısına gelecek şekilde dökün ve fırına verin.

13.              Üzerileri kızarana kadar pişirin.

14.              Kaplarından çıkartarak ılınmasını bekleyin ve buzdolabına alın.

15.              Yaklaşık 12 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

Sevgili dostlarım yeniden buluşuncaya dek sevgiyle kalın. 








8 Aralık 2021

YeniYıl Yeni Hayat

 

Kitapları tüm dünyada onlarca dile çevrilen ve satış rekorları kıran New York Times çoksatan yazarı Debbie Macomber’dan yürekleri ısıtacak bir kış romanı.


Cesur adımlar atarak kendini aramaktan vazgeçmeyenlere...

Debbie Macomber'in, aşkın, değişmesi en zor hayatları bile nasıl değiştirip güzelleştirdiğini ve güçlü aile bağlarının dönüştürücü etkisini anlattığı yeni romanı okurlarıyla buluşuyor. Başarılı bir iş insanı olan Everly çalıştığı şirkette stresli günler geçirmektedir. Ortağı Jack onu bu stresten kurtarmak ister ve yılbaşı öncesinde bir aylığına izin alıp Everly'i tatile gitmesi için ikna eder. Jack, asistanı Annette’e Everly için sıcak ülkelerden birinde lüks bir gemi yolculuğu ayarlamasını söyler. Ancak Annette’in gizli bir intikam planı vardır. Everly için ayarladığı tur, lüks bir gemi turu değil, Amazon ormanlarında bir eğitim gezisidir ve yetişkinlerin yaz kampından farksızdır: İnternet yok, telefon yok, kamaralarda kilit yok. Everly bir kâbus gibi başlayan on beş günlük bu yolculuğun hayatını tamamıyla değiştireceğinden habersizdir.

Yeni Yıl Yeni Hayat, Amazon ormanlarının muhteşem doğasından Indiana’daki sıcacık bir aile ortamına uzanan aşk, umut ve macera dolu bir yeniden doğuş hikâyesi...

 (Tanıtım Bülteninden)

Kitabı D&R'da sepetime ekledim, en kısa zamanda alacağım. Sevgili dostlarım en kısa zamanda görüşmek dileğiyle. 

15 Kasım 2021

Bugün günlerden doğum günüm

 

Sevgili dostlarım, merhabalar! Nasılsınız? Biz çok iyiyiz. Bugün benim doğum günüm. Hoşgeldin 50 yaşım. Biz haftasonu kutladık, Güldal ablam enfesss bir rulo pasta yaptı, fotoğraf çekti, kötü çıktı. Annem enfesss bir lazanya yaptı ama servis yaparken biraz dağıldı. Bu yüzden ikisinin tarifini de  siz dostlarımla paylaşamadım. Ben de internette bulduğum bu pasta fotoğrafını sizlerle paylaştım. Siz dostlarımla paylaşacağım iki tarif var, en kısa zamanda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın!