20 Nisan 2021

Özşefkatli Farkındalık


 Başkalarına, kendinize davrandığınızdan daha mı nazik davranırsınız?

Çok sayıda araştırma, kendinize destekleyici bir arkadaş olmanızın faydalarını ortaya koyuyor. Bu bilimsel temelli uygulama kitabı, sizi sert özeleştirilerin ve hayata geçirilmesi mümkün olmayan standartların tuzağından kurtararak, duygusal iyileşmeyi sağlamaya yönelik adım adım ilerleyebileceğiniz bir yaklaşım sunuyor. Kitap, yazarların dünya çapında on binlerce insana yardım eden ve alanında ezber bozan sekiz haftalık Öz Şefkatli Farkındalık programını anlatıyor. İçinde yer alan meditasyonlar, duygusal egzersizler, gerçek yaşamdan örneklerle ilişki stresini, kilo ve bedensel görünüm meselelerini, sağlık, anksiyete ve diğer yaygın problemleri çözmenize yardımcı olacak.

Öz şefkatin tohumları halihazırda içinizde; bu güçlü içsel kaynağı nasıl besleyeceğinizi ve hayatınızı nasıl dönüştürebileceğinizi deneyimleyin.

“Dr. Neff ve Dr. Germer, Öz Şefkatli Farkındalığın dönüştürücü uygulamalarının araştırmalarına öncülük ettiler ve on binlerce insan onların yaklaşımlarıyla eğitildi. Şimdi elinizde size derin bir iyileşme ve özgürlük yolculuğunda eşlik edecek bir uygulama kitabı bulunuyor. Bu kitap size bütünüyle ulaşılabilir, açık ve zengin bir yol sunmaktadır. Lütfen bu kitaptan faydalanın ve bu kitabı başkalarıyla da paylaşın. Bu öğretiler uyanmakta olan birçok kalbe hizmet edecektir.”

-Tara Brach

Klinik Psikolog Dr. Christopher Germer Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri alanında öğretim üyesidir. Psikoterapi temelli farkındalık ve şefkat konularında, dünyanın dört bir tarafında seminerlere katılıp eğitimler vermektedir. Psikoterapi ve Meditasyon Enstitüsü ile Şefkat ve Farkındalık Merkezi’nin kurucularındandır.

Doç. Dr. Kristin Neff, Texas Üniversitesi’nde Eğitim Psikolojisi bölümünde ders vermesinin yanı sıra, öz şefkat araştırmaları alanında Christopher Germer ile birlikte iki öncüden biridir. Üniversite mezuniyetinin ardından Budizme ilgi duymuş ve öz şefkati bir branş olarak kabul ettirecek akademik çalışmalar yapmıştır.

 

(Tanıtım Bülteninden)

Sevgili dostlarım, ben şu an'da bu kitabı okuyorum, sizlere  öneriyorum. Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın . 


1 Nisan 2021

Enfess Pizza


 Merhaba sevgili dostlarım nasılsınız, dilerim çok iyisinizdir. Biz de çok iyiyiz. Salı günü Güldal ablamla birlikte aile sağlığı merkezine aşı olmaya gittik. Dün ikimizin de kolu ağrıyordu. Sonra geçti. Şimdi daha iyiyiz. Diyete başladığımızdan beri ilk kez kaçamak yaptık. Bugün ablamın enfess pizzasının tarifini veriyorum. 

Malzemeler:

Üzeri için

350 gr sosis

700 gr mantar

1 su bard. domates rendesi

2 yemek kaşığı salça

2 büyük diş sarımsak

Yeteri kadar kekik 

Yeteri kadar tuz

Yeteri kadar karabiber

1çay bard. sıvıyağ 

1 orta boy kase taze kaşar rendesi

Hamur için 

450  gr un

270 ml su

1,5 çay kaşığı tuz

1 paket instant maya

15 ml zeytinyağ

Yapılışı

Hamurun Hazırlanışı

Unu kullanırken  açması kolay olduğu için baklavalık unu tercih edin. Mayalama için 270 ml suyun 1/3'ünü kullanın. Kalan suyu, tuz, maya ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Unu düz bir zemine ve ortasına kuyu açacak şekilde yayıyoruz. Sıvı karışımı ortadaki boşluğa boşalttıktan sonra karıştırıyoruz ve dökülmeyecek kıvama geldikten sonra 10 dk. kadar yoğuruyoruz. Hamur hazır hale geldiğinde üstü kapalı bir şekilde 15 dk. dinlenmeye alıyoruz. Hamur dinlendikten sonra 240 gr'lık 2 beze halinde ayırıyoruz ve hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzdolabında 1 gece bekletiyoruz. Ertesi sabah dolaptan çıkartıyoruz ve minimum 6 maksimum 12 saat içerisinde pizza hamurumuz hazır oluyor. 

 Üstünün Hazırlanışı

 Mantarlar  önceden soyulur, yıkanır, yarım limonlu suda haşlanıp süzgeçte bekletilir. Sosisler kesilir. Domates rendesinin içine salça, kekik, sarımsak, tuz, karabiber, sıvı yağ konur. Hamur açılır, tepsiye yayılır. Sos hamurun üzerine yayılır. Sonra hamur 10 dk orta ısıdaki fırında pişirilir. Sosis ve mantar konur, 10 dk pişirilir sonra rendelenmiş kaşar konur. Kaşarlar eriyinceye dek pişirilir.                               Afiyetle yenir. 

Dostlarım yeniden buluşuncaya dek sevgiyle kalın!



















25 Mart 2021

Temaslı Olmak

Sevgili dostlarım merhabalar, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz de iyiyiz. Salı günü öğleyin eve döndüm. Annemle ve ablamla çay içtik, sohbet ediyoruz, öğleden sonra telefonum çaldı, arayan müdür bey. Bana geçen hafta öğrencilerin gelip gelmediğini sordu. Gelmediğini söyledim. Stajyerim Zerda ile aynı ortamda bulunup bulunmadığımı sordu. Sınıfta olduğumuzu söyledim. Zerda'nın covid-19 testi pozitif çıkmış. Sonra müdür yardımcımız aradı, sağlıkçılar aradılar, temaslı olduğumu söylediler. Daha sonra gelip iyi olup olmadığımı sordular, test yaptılar.  Dün testimin sonucunun negatif olduğunu öğrendim. Ailece çok sevindik. Ama tabii ki testler zaman zaman yanıltıcı olabiliyor. Ama kendimi çok iyi hissediyorum. Annem ile ablam da iyiler, Allaha şükür! Benim karantina günlerim başladı. Daha önceden de mesafeliydik. Şimdi daha da dikkatliyiz. Zaten uzaktan eğitim de olduğu için  çoğunlukla kendi katımdayım.  Bu arada geçen hafta Cuma günü Zerda gelmişti. Dolayısıyla izolasyon süresini geçen Cuma'dan itibaren  başlatmışlar. Pazar günü son gün. Bu arada müdür yardımcımız Esra, okul grubumuza mesaj yollamış, okul kapanmış, 5 Nisan'a dek uzaktan eğitim yapacakmışız. Şimdilik durumlar böyle. Sevgili dostlarım yeniden buluşuncaya dek hoşçakalın. İlk fırsatta görüşmek dileğiyle. 

* Bu arada fotoğrafı canlı renklerde seçtim, sizin de benim de ruhumuza iyi gelsin diye. Ben çekmedim, buldum, beğendim ve ilk fırsatta kullanmak için kaydettim. Bugüne kısmetmiş. Bu arada ben daha hiç makaron yemedim, ilk fırsatta bulup yemek dileğiyle. 









 

22 Mart 2021

Fırında Kaşarlı Kabak


Merhaba sevgili dostlarım nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz de iyiyiz. Daha önce sizlerle annemin yaptığı fırında kaşarlı pırasayı paylaşmıştım. Annem aynı tarifi bu kez kabak ve patates ile uyguladı. Bu kez tarife bayıldım. Çok çok güzel oldu. Tarifi deneyin ve düşüncenizi  mutlaka benimle paylaşın. Tarife geçiyorum. 

Malzemeler

 1 büyük kabak

1 küçük patates

1 yemek  kaşığı tereyağ

3 yemek kaşığı zeytinyağ

2 adet orta boy soğan

1 küçük kase kıyma

Karabiber, pul biber, kimyon, tuz, kırmızı toz biber

1 diş sarımsak

2 adet yumurta

1 kase kaşar rendesi

Yapılışı: Kabak ve patates küçük küçük  doğranıp 15 dk. kadar haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır.  Soğanlar piyazlık doğranıp  erimiş tereyağ ve  zeytinyağında sotelenir. 

Kıyma eklenip pişene dek kavrulur. Baharatlar ve bir diş ezilmiş sarımsak da eklenip iki üç tur çevrilip kapatılır. 

Soğuyunca kabak ve patates ve kıyma karıştırma kabına alınır,  2 adet yumurta kırılır  biraz daha tuz eklenip güzelce harmanlanır. 

Borcamın dibi tereyağ ile yağlanıp hafif un serpilir ve karışım dökülüp düzgünce yayılır. 

Üstüne kaşar rendesi serpiştirilip kaşarlar kızarana dek 200 C fırında pişirilir. 

Afiyetle yenir. 

Dostlarım yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın. 

15 Mart 2021

Gerçekten İstiyor musun

 

Rüzgârın yönünü değiştiremezsin ama yelkenini hedefine doğru çevirebilirsin...

XSENTIUS

Bir işin olsun istiyorsun.
Bir eşin olsun istiyorsun.
Çocuğun olsun istiyorsun.
Evin, araban olsun istiyorsun.
Dileklerin gerçek olsun istiyorsun.
Tabii ki mutlu olmak istiyorsun.
Peki, bütün bu isteklerinin gerçekleşmesi için neler yapıyorsun?
Mutsuzluğunu, yoğunluğunu, çaresizliğini ve yalnızlığını bahane ederek bir köşede oturuyor, her birinin sana kendiliğinden gelmesini mi bekliyorsun?
Gerçekleşmeyen isteklerin yüzünden kendini daha mutsuz ve daha ümitsiz mi hissediyorsun?
Oysa isteklerin öyle büyük ve gerçekleşmesi zor şeyler değil üstelik... Madem öyle neden olmuyor diyorsun değil mi?
Çünkü mühim olan ne istediğin değil, onu gerçekten isteyip istemediğin...
Hayallerine, hayatında ne kadar yer açtığın ve bu uğurda ne emek gösterdiğin...
Eğer gerçekten istiyorsan, her hayal hakikate dönüşür.
Şimdi düşün bakalım:
Gerçekten istiyor musun?
Cevabın evet ise harekete geç.
Yarın değil bugün.
Sonra değil şimdi.
Çünkü evren işbirliği yapmak için seni bekliyor.
Hayallerine sesini duyur. Onları beklediğini bilsinler.

 

(Tanıtım Bülteninden)


*Dilerim bu kitabı okumak liseden beri hayal ettiğim eğitimi almama katkıda bulunur. 


Fırında Kaşarlı Pırasa


 Merhaba sevgili dostlarım nasılsınız? Dilerim çok  iyisinizdir. Biz de iyiyiz. Keyifli bir hafta sonu geçirdik.  Ben okula gidip geliyorum. İnşallah okul saatleri sene sonuna kadar böyle olur. 2 Temmuz'a kadar okullar açık kalacak. Sonrasında yaz okuluna isteyen öğrenciler gidecek. Biz öğretmenlerin seminerleri bakalım ne olacak? Yazın gönüllü öğretmenler görev yapacaklar.. Ben evde kalmayı tercih ediyorum. Çünkü evde olmayı çok seviyorum şimdiden emekliliği iple  çekiyorum. Henüz sekiz yılım var. Evet bu kadar sohbet yeter. Şimdi annemin internetten bulup yaptığı yemeğin tarifini veriyorum. Sizler yapınca sevecek misiniz, merak ediyorum. 

Malzemeler

1 kg pırasa

1 yemek  kaşığı tereyağ

3 yemek kaşığı zeytinyağ

2 adet orta boy soğan

1 küçük kase kıyma

Karabiber, pul biber, kimyon, tuz, kırmızı toz biber

1 diş sarımsak

2 adet yumurta

1 kase kaşar rendesi

Yapılışı: Pırasalar ince ince doğranıp 15 dk. kadar haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır.  Soğanlar piyazlık doğranıp  erimiş tereyağ ve  zeytinyağında sotelenir. 

Kıyma eklenip pişene dek kavrulur. Baharatlar ve bir diş ezilmiş sarımsak da eklenip iki üç tur çevrilip kapatılır. 

Soğuyunca pırasa ve kıyma karıştırma kabına alınır,  2 adet yumurta kırılır  biraz daha tuz eklenip güzelce harmanlanır. 

Borcamın dibi tereyağ ile yağlanıp hafif un serpilir ve karışım dökülüp düzgünce yayılır. 

Üstüne kaşar rendesi serpiştirilip kaşarlar kızarana dek 200 C fırında pişirilir. 

Afiyetle yenir. 

Güzel bir yemek oldu ama ben, küp küp doğranmış patatesle daha çok seveceğime inanıyorum. 

 Dostlarım yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın.




















9 Mart 2021

Şekersiz

 

Diyet yapanların (hele ki şeker düşüklüğü yaşıyorsa) çözmesi gereken en önemli konu, yediklerini çeşitlendirmektir. Bu kitap, sağlıklı yaşamayı ilke edinmiş, sağlıklı tarif arayışında olanlara ilaç gibi gelecek tam bir başucu kitabı. şekerSİZ, diyet yapan herkesin kitaplığında değil, mutfak tezgâhının üzerinde bulunması gereken önemli bir kaynak eser.

Seren AKSÜS - Diyetisyen

şekerSİZ’i hastalarıma sağlıklı beslenmede temel başvuru kaynağı olarak öneriyorum. Bir dedektiflik kitabı gibi ilgi çekici, moda dergisi kadar estetik hazırlanmış. Büyük küçük herkesin bir şeyler bulabileceği, hayatınıza güzel lezzetler getirecek bir kitap bu. Bir yayınevi sahibi arkadaşım bu kitabı görünce şunu söyledi: ''Ne güzel, ülkemizde de artık böyle güzel şeyler yapılıyor!''

Dr. Erdal DUMAN - Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

Yanlış beslenerek vücudumuzu uzun süre şeker bombardımanına tuttuğumuzda metabolizmamızın tek savunma mekanizması (adeta sigortası) insülin düzeyini giderek yükseltiyoruz. İçinizdeki hekimin bunları yaşamayın diye sarfettiği çabalara  siz de sağlıklı beslenerek yardımcı olun. Vücudunuzu doğru besleyin. Bu kitap tam sizlik.

Doç. Dr. Gökhan ÖZIŞIK - Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

Yaşam kalitemiz daha anne karnından başlayan beslenme seçimleriyle şekillenirken maalesef son yıllarda şeker ve şeker endüstrisinin geldiği nokta çok korkutucu. Bilim, tecrübe ve senin maharetli ellerinle eminim şeker ilave etmeden de bu kitap ile hayatımızı tatlandıracak. İnsülin ve glikoz duyarlılığı yaşayan pek çok insanın mutfağında yol göstereceğine inanıyorum.

Dilara KOÇAK - Uzman Diyetisyen

(Tanıtım Bülteninden)