19 Nisan 2018

23 Nisan Hazırlıkları


Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Ben iyiyim. Mart ayının başından beri çocukları 23 Nisan için çalıştırıyorum. Her gün defalarca prova. Çocuklar yoruluyor. Ben mükemmeliyetçi bir öğretmenim.
İlk oynayacakları oyun "dik dur kardeşim". Şarkının sözleri zaten ne yapmaları gerektiğini söylüyor.
İkinci oyun da "küçük kız" rondu. Kızlar onu henüz yapmayı başaramıyorlar. Bugüne dek törenlerde çocuklar ufak hatırlatmalarla kendileri oynarlardı. Ama bu kez prova yaptırır gibi olacak. Son beş yılda üçüncü kez bu oyunu oynatıyorum. Bu yılki kızlar niye bu oyunu beceremiyorlar anlamıyorum. Hepsi de zeki üstelik. Provalarda sinirleniyorum. Yarın son prova. Pazartesi günü 23 Nisan. İnşallah üstesinden geliriz. Yarın öğleden sonra anneme gidiyorum. Moral depolayıp dönerim. Neredeyse bir aydır blogdan kopmuşum, sizleri özledim. Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın!

Sanma ki Yalnızsın


Sana kelimelerden kaleler yaptım. Hendekli, balkonlu, eflatun bayraklı, girişi saklı kocaman kaleler. Bir odasında bıraktım yüreğimi. Merasimsiz, habersiz, tantanasız ve beklentisiz usulca düşürüverdim elimden, olur da bulursan belki sevinirsin diye, öylesine.
Sana harflerden sarmaşıklar ördüm; geceleri gözlerini kapadığında, uyku ile uyanıklık arası o tekinsiz aralıkta durduğunda, cinlerin meşveret alanında yapayalnız kaldığında koklarsın belki, hatırlarsın diye.
Sana alfabeden kaftan diktim; azametle giyesin ve hiç üşümeyesin diye, kalın kadifeden, sırma ipliklerle. İşledim üzerine isminin baş harflerini, sessiz ve derinden, kimse bilmeden, sadece Yaradan’ın duyduğu bir yemin gibi.
Sana noktalardan güller, virgüllerden bülbüller, ünlemlerden yaylalar, noktalı virgüllerden dağlar ve ovalar yaptım. Her bir imla işaretini özenle ekledim isminin büyüsüne. Çünkü sevmek, yeni bir dil inşa etmek demek. İki kişilik bir dil. Çünkü aşkın olduğu yerde muhakkak kelam vardır, sessizlik değil. 

* Elif Şafak'ın kitabı çıkmışsa ilk fırsatta alınıp okunur. 

24 Mart 2018

Yoğun Çikolatalı Kek



Merhaba Sevgili dostlarım nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Misi ile ben de çok iyiyiz. Bugün mutfağa girdim, haşlama ve yoğun çikolatalı kek yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim. Tarifi veriyorum. 

Malzeme
• 4yumurta (oda sıcaklığında)
• 2çay bardağı tozşeker
• 2çay bardağı süt
• 2çay bardağı sıvıyağ
• 2 paket kabartma tozu
• 1vanilya
• 1paket bitter çikolatalı çikolata sosu (toz olarak ilave ediyoruz)
• 2yemek kaşığı kakao
• 3 su bardağı un

• Yumurta ve şeker iyice kabarana kadar çırpılır. (Iki misli bir kabarma olacak şekilde )
• Süt ve sıvıyağ ilave olur bir iki dak daha çırpılır.
• Çikolata sosu toz olarak aktarılır.
• Başka bir kapta elediğimiz un, kabartma tozu, vanilya ve kakao karışımı ilave olur tekrar az bir çırpma işlemi yapılır.
• Malzemenin karışması yeterlidir çok fazla karıştırma işlemine tabi tutmuyoruz.
• Büyük dikdörtgen borcamımızın sadece taban kısmını yağlıyoruz.
• Kek harcımızı boşaltıp her tarafına eşit yayıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında pişiriyoruz.

Üst ıslatma sosu:
• 2su bardağı süt
• 1çay bardağı tozşeker
• 2kaşık nutella veya benzeri (torku,Ülker )
• 1kaşık kakao

Tüm malzemeyi iyice karıştırıp ocağa alıyoruz karıştıra karıştıra kaynama noktasına kadar pişirilir( kaynatılmaz) Karıştıra karıştıra soğutuyoruz.
Kekimiz fırından çıkınca 3-4 dak ilk sıcaklığının gitmesi beklenir. Süre sonunda eşit dilimlere kesilir ve hazırladığımız sosu üzerine yavaş yavaş her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz ve sıcak fırında biraz bekletiyoruz.(bu şekilde sosu her tarafına çeksin)

Iyice soğuyan ıslak ıslak kekimizi servis yapabiliriz.
Arzu ederseniz elinizin altında çikolata sos varsa üzerine gezdirebilirsiniz yada bol hindistancevizi serpebilirsiniz.

Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın dostlarım!

10 Mart 2018

Demian


On yaşındaki Latince öğrencisi Emil Sinclair, güvenceli aile ortamının dışında sert ve acımasız bir dünya olduğunu erken fark eder. Kendini bulma yolundaki delikanlı, din ve ahlak gibi artık inanamadığı kalıparla birlikte baba evinden de kopar. Küçük yalanlar ve hırsızlıklarla beslenen yaşamında, sağlam çocuk dünyasının çöktüğünü görür. Onu bu acılardan kurtaracak olan kişi, okula yeni gelen bir başka öğrenci: Max Demian'dır. Demian, Sinclair'in yaşamını yönlendiren, etkileyen başkisi olur. Tanıştığı ve tanıdığı insanlar, Sinclair'in kendini ve benliğini bulma yolunda birer kilometre taşıdır. Hermann Hesse'nin öteki romanlarından ayrılan bir yanı var Demian'ın: Bir gençlik ve öğrencilik romanı olan Demian, yazarın o dönemdeki korkularını ve sorunlarını tümüyle yansıtıyor. Hesse'nin meslek sorunlarının yanına kişisel sorunları da katılıyor: Babasının ölümü, en küçük oğlu Martin'in tehlikeli bir hastalığa yakalanması ve karısının, onu hastanelerde tedavi görmeye zorlayan ve gitgide ciddileşen ruhsal bozukluğu. Hesse'nin acılarla yoğrulan bu dönemi hayatında büyük değişimlere yol açtı. Ruhsal çöküntüsüyle, ancak doktor yardımıyla baş edebildi. Bu sorunlu dönemin meyvesi ise Demian oldu. Birkaç ay içinde bitirdiği romanını Emil Sinclair adı altında yayınevine yolladı, ancak İsviçreli bu genç, ama hasta yazarı desteklediğini söyledi. Gerçek kimliğini kitabın daha sonraki baskılarında açıkladı.

* Demian'ı ben 25 yıl önce okumuştum, çok etkilenmiştim. Ne zamandır edinmeyi düşünüyordum. Bugün bu kitabı kırtasiyeden aldım. Bulunca çok mutlu oldum.

6 Mart 2018

Cevizli-Muzlu Kek


Merhaba dostlarım, nasılsınız? Dilerim çok iyisinizdir. Biz iyiyiz. Haftasonu annemdeydim. Her zamanki gibi moral depolayarak evime döndüm, kızıma kavuştum. Keki çok daha önce yapmıştım.
Tarifini yayımlamak şimdi mümkün oldu. Tarife geçiyorum.

3 yumurta
1 su bard.. süt
1 su bard. sıvıyağ
3 su bard. un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
150 gr ceviz içi
3 adet muz
1pa2ket kakao (25 gr)
1/2 paket damla çikolata
1 su bard. toz şeker

Yapılışı: Yumurtalar mikserle çırpılır, vanilya eklenir. Süt, sıvıyağ  eklenir, çırpılır. Toz şeker eklenir, çırpılır. Muz ezilerek eklenir, damla çikolata, kakao, dövülmüş ceviz eklenir, karıştırılır. Un ve kabartma tozu eklenir. Çırpılır. Kek kalıbı yağlanır, harç dökülür. 180 C'de 45 dk pişirilir. Afiyetle yenir.
Bu arada kabartma tozu koymayı unutmuşum, birkaç gün sonra fark ettim. Ben de kendi kendime sütü, yumurtayı  oda sıcaklığına getirdim de kek harcına kattım, neden kekim daha çok kabarmadı diye düşünüyordum.
Sevgili dostlarım yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın!






21 Şubat 2018

Bonibonlu Kurabiye


Merhaba sevgili dostlarım, nasılsınız? Misi ve ben çok iyiyiz. Annem de çok iyi. Sömestr tatilinde anneme gidince siz dostlarımla yeni tarifler paylaşırım diye düşünmüştüm. Ama yanıldım. Annem baileys yaptı, ölçüyle yaptı. Ama içimi sert olunca değişiklikler yaptı. Kendi tarifini kaybettiği için böyle oldu. Lezzetli oldu ama sizlerle paylaşabileceğim bir tarif ortada yok ne yazık ki. Tatilin 1. haftasının sonunda ablamla yeğenim geldi. Annemle ablam bumbar dolması yaptılar. Ablam alman pastası yaptı. pizza yaptı. Ama ne yazık ki tariflerini veremedim çünkü yeme konusunda sabırsızlık gösterdik. Umutlarımı yaz tatiline saklıyorum. Bu arada boş durmuyorum, busuu'ya premium üye oldum, İngilizce çalışıyorum. Daha sonra Almanca da çalışacağım. Annem Almanca çalışıyor, Aytül ablam Portekizce çalışıyor. Güldal ablam da üye oldu, inşallah o da çalışmaya başlayacak, İtalyanca öğrenmek istiyor. Yani biz aile boyu busuu üyesi olduk, çalışıyoruz. Aytül ablam Portekiz'e gidecek oldukları için yoğun ders çalışıyordu. Annem de sıkı çalışıyor. Ben daha az çalışıyorum.
Not tutuyorum. Notları gözden geçirip tekrar yapıyorum, bilgisayarda ders çalışıyorum. Kendimi sıkmıyorum ama boş ta durmuyorum. Örgü de örüyorum, kitap ta okuyorum. Bizde durum bu. Sizler neler yapıyorsunuz? Dostlarım sizlerle bu buluşmamızda daha önce paylaşmış olduğum  bonibonlu kurabiyenin tarifine yer veriyorum. Enfess olmuştu. Bu arada ben diyete başladım. Geçen sefer diyete başladığım kilodan çok daha fazlasını alınca aman daha fazla  kilo almayayım dedim. Ve okulların yeniden açılmasıyla eş zamanlı olarak diyete başladım. İnşallah yazın geçen yaz giyemediğim giysilerimin içine girebilirim. Tarife geçiyorum.

Malzemeler
125 gr tereyağ
2 yumurta

1 su bardağı toz şeker (ben 2 parmak daha az koyuyorum çikolatada şekerli diye)

160 gr sütlü çıkolata yani 2 paket

1 tutam tuz

1 tatlı kaşığı karbonat

4 yemek kaşığı kakao 3 de olabilir isteğe bağlı

1 paket vanilya 

aldığı kadar un

5 paket bonibon 

Yapılışı:  Yumurta ve tozşeker iyice mikserle çırpılır. İçine benmari usulü eritilmiş tereyağ ve çikolata karışımı eklenir ve çırpılır. Tuz karbonat kakao aldığı kadar un ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırarak kek kıvamından sert bir hamur yapılır. Dondurma kaşığı ile tepsiye mümkün olduğunca 5 cm aralarla konur üzerlerine bonibonlar konur önceden ısıtılmış 165 derece fırında 15 dk pişirilir 15 dk fazla tutmayın, bonibonlar erir. Bana 3 kutu bonibon yeterli geldi.
 Yeniden görüşünceye dek dostça kalın!