28 Ocak 2012

İstifno Otu Salatası


Merhaba dostlarım! Bugün, yazdan kalma bir tarifle buradayım. Arada depoya yani arşive bakmak iyi oluyor doğrusu!

İstifno Otu Salatası

İstifno otlarının sadece yaprakları kullanılır. Yapraklar saplardan ayrılır, yıkanır, biraz tuz ilavesiyle yaklaşık 20 dk kadar haşlanır. Süzgece alınır.Süzüldükten sonra bir kaba alınarak bol limon, tuz, sızma yağ ile karıştırılarak servis yapılır. Arzu edilirse sarımsaklı yoğurt ile de servis yapılabilir.

Yeniden buluşuncaya dek sevgiyle kalın!

23 Ocak 2012

Benim Güzel Kitaplarım


Merhaba dostlarım! Danielle Steel'in "Malikane" adlı kitabını bir solukta bitirdim.
Konusu şöyle:
Yüzyılın başı... Amerika'da altına hücum çağının öncüleri artık olgunluk çağına gelmişler, San Francisco yeni dünyanın bir heyecan ve güç merkezi. Jeremiah Thurston, bu yöredeki cıva madenlerinin en büyüğünün sahibi, Napa Vadisi'nde cıva madenleriyle uğraşıp büyük servet kazanmak da yeterli değildir bu genç ve hırslı erkek için... Jeremiah Thurston, Atlanta'dan gelin getirir. Ona büyük bir malikane armağan eder. Camille Thurston, California sosyetinin kraliçesi olmaktan çok çabuk bıkar. Daha büyük mutluluklar, daha büyük emeller uğruna kocasını ve minik kızını terkedip gider. Annesin güzelliğini ve babasının zekasını, bilgisini miras olan Sabrina, Thurston ailesinin geleneğini sürdürecektir. Thurston Malikanesi, kuşaktan kuşağa bir anıt olarak kalacaktır. Jeremiah, Camille, Sabrina, John, Jonathan, Antoine, Andre... Onların kaderlerini Thurston Malikanesi saptadı... Yaşamlarının en büyük sevinçlerini ve acılarını orada yaşadılar.


Şimdi de elimde Nora Roberts'in "Üç Kader Tanrıçası" kitabı var. O da çok güzel!Onun konusu da şöyle:Greenfield'ın Ailesi'nden üç kardeş -Rebecca, Malachi ve Gideon- Üç Kader Tanrıçası'ndan kendilerine ait olanı geri almak için açgözlü ve acımasız bir antikacının peşine düşer. Böylece hayatları egzotik bir striptizci, hastalık hastası bir mitoloji profesörü ve bir güvenlik uzmanının hayatıyla kesişir ve kaderleri değişir.

İki kitabı okumanızı da şiddetle öneriyorum. Yeniden görüşünceye dek dostça kalın!

20 Ocak 2012

Ponçik


Merhabalar, tarif uzun süre önce düzenlenen kahvaltı-ye etkinliğinden. İki tarifle katılmıştım. Tariflerden biri bu!
Tarif, “Dünya Mutfakları-Tatlı Tarifleri” Serisi’nin “İkindi Keyfi” kitapçığından. Tarif Ponçik tarifi ama sonuç puf puf bir ekmek görünümü.

Malzemeler:


3 bardak un

2 çorba kaşığı pudra şekeri

100 gr tereyağı

1 su bardağı süt

1 çorba kaşığı maya

½ su bardağı çilek reçeli

1 su bardağı krema

½ çay kaşığı tuz

Üzeri İçin:


1 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:


Hamuru hazırlamak için unu eleyip ortasını havuz gibi yapın. Mayayı 1 çorba kaşığı su ile sulandırın. Unun ortasına maya, oda sıcaklığında tereyağı, pudra şekeri, süt ve tuzu koyup bir mikser yardımı veya el ile yoğurun.

Hamuru 10 eşit parçaya bölüp yuvarlak toplar yaparak fırın tepsisinde 25 dk. ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Yeterli büyüklüğe ulaştıklarında fırına atın.
180 C’de ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk. altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin.

Kremayı çırpın (tarifte belirtilmemiş ama bana kalırsa kremayı 2-3 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpmakta yarar var, öbür türlü ponçik kremasına benzemiyor çünkü).

Ponçikleri ortalarından ikiye yarın ama tam koparmayın.
Reçeli ponçiklerin arasına bir bıçak yardımıyla sürün. Kremayı bir sıkma torbası ya da krema pompası yardımı ile arasına sıkın.

Afiyet Olsun!

Yeniden görüşünceye dek dostça kalın!

Bilgeliğin Anahtarı


Nora Roberts, Anahtar üçlemesinin ikinci kitabı olan Bilgeliğin Anahtarı nda da dizinin ilk kitabı Işığın Anahtarı nda olduğu gibi, hayal gücünün sınırlarını zorlayarak bir yirmi birinci yüzyıl masalı anlatmaya devam ediyor. Kişilikleri birbirinden fazlasıyla farklı üç genç kız, hayatı aydınlatan sanatın, bilgi ile gerçekliğin ve cesaretle yiğitliğin anahtarlarını ararken, kendileriyle yüzleşip mutluluğu ve aşkı buluyorlar. Bu kez, ikinci kitabın baş kahramanı olan kitap kurdu Dana, Bilgeliğin Anahtarı na ulaşmak için, kitap sayfaları arasında zorlu bir yolculuğa çıkmak zorunda kalıyor... Erkek kahramanlarını çok iyi anlayan ve anlatan; güçlü kadın kahramanlarını hayata çok yakın çizen ve aşkı en güzel yazan Nora Roberts, bu üçlemesinde okurunu hem heyecanlandırıyor hem de düşündürüyor.

Nihayet bugün sömestr tatiline girdik, yarın İstanbul yolculuğu bekliyor bizi. Orada Aytül'ü ve arkadaşlarımı göreceğim, kitap okuyacağım. Beni,güzel bir tatil bekliyor!
Yeniden görüşmek dileğiyle, şimdilik dostça kalın!

8 Ocak 2012

Peynirli Poğaça


Yine uzunca bir süredir tarif yayımlamıyorum. Canım da peynirli poğaça çekiyordu, tarif aradım, buldum, mutfağa girdim, yaptım, resmini çektim, annişimle afiyetle yedik.
Tadı aynı minik kanepe ekmeklerine benziyor. Mutlaka denemenizi öneririm.
Tarifine gelince:
Malzemeler
•1 tatlı kaşığı instant maya (ben 1 paket kullandım)

•2 yemek kaşığı toz şeker

•1 tatlı kaşığı kaşığı tuz

•4 su bardağı un

•1 su bardağı süt

•1 yemek kaşığı sirke

•1/4 su bardağı su

•1/4 su bardağı zeytinyağı

İçi için:

•Yarım demet maydanoz

•250 gr beyaz peynir

Üzerine
•1 yumurta sarısı
Yapılışı

1.Eğer ekmek makinanız varsa mayalı hamuru ekmek makinasında hazırlayabilirsiniz. Makinanınızın 1.5 saatlik mayalama seçeneğini seçip tüm malzemeleri hamur teknesine koyun. Karıştırma esnasında hamuru kontrol etmelisiniz. Hamurun toplanmama ihtimaline karşı biraz daha su veya biraz daha un eklemeniz gerekebilir.
2.Eğer makinanız yoksa öncelikle sütü ve suyu karıştırıp biraz ılıtın. Elinizin dayanabileceği kadar bir ısı olsun. (Çok soğuk veya çok sıcak su mayalanmayı kötü etkiler.) Sonra bu suyun içine toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu karışımı hamuru yoğuracağınız kaseye alıp içine kuru mayayı ekleyin ve üzerini temiz bir bezle örtün. 15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin. Kabaran mayanın için geri kalan malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 45 dakika bekletin. Bu arada hamur iki katına çıkmış olacaktır.
3.Hazırladığınız hamurdan küçük küçük bezeler alıp elinizle açın. İçine peynirli harcı koyup yuvarlak şekilde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çatal yardımıyla hamurların üzerini çarpı şeklinde çizin. Bu şekilde de 15 dakika bekletin.
200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Yeniden görüşünceye dek dostça kalın!

6 Ocak 2012

Yüzük


Danielle Steel'in, Taciz kitabını bir solukta okuyup çok beğendikten sonra tercihimi yine aynı yazardan yana kullandım. 2011'de bir de Kızkardeşler kitabını okumuş ve burada paylaşmıştım. Sıra Yüzük kitabında. Konusuna gelince: "Yüzük, onların kaderini sonsuza dek bağlamıştı. Otuzlu yılların kargaşa içindeki Almanya'sında Kassandra von Gotthard hayatını değiştiren adamla tanıştı: Dolff Sterne. Kassandra, Berlin bir bankerin karısıydı, Dolff ise ünlü bir Yahudi yazar. Yaşadıkları büyük aşk trajik bir şekilde sona erecekti. Bu trajediden geriye kalan elmas yüzük ise, Gotthard'ların kaderini yeni yaşamlara ve aşklara taşıyacaktı."

Yeniden görüşünceye dek dostça kalın. Bir sonraki yazar Nora Roberts olacak. Onu da burada siz dostlarımla paylaşacağım.